Hlavní obsah

Dostavbě Temelína chceme zabránit, tvrdí představitelé Horních Rakous

Rakouská spolková země Horní Rakousy hodlá všem prostředky bránit dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Podle rakouské agentury APA to v sobotu uvedl hornorakouský hejtman Josef Puhringer. Jeho slova jsou reakcí na páteční rozhodnutí českého ministerstva životního prostředí, které vydalo kladný posudek k dostavbě třetího a čtvrtého bloku elektrárny. Ministr Tomáš Chalupa se proti kritice rakouské strany ohradil.

Článek

"Využijeme všechny prostředky k tomu, abychom ukončili nebezpečný energetický středověk u našich hranic," prohlásil Pühringer, jehož spolková země sousedí s Jihočeským krajem. Hornorakouský hejtman také prohlásil, že je v kontaktu se spolkovým ministrem životního prostředí Nikolausem Berlakovichem a snaží se zjistit, jaké možnosti Horní Rakousy ve sporu o Temelín mají.

Právními kroky pohrozil Česku také hornorakouský radní pro životní prostředí Rudi Anschober. "Povolení (vydané ministerstvem životního prostředí) je zcela absurdní, protože ani není jasné, jaký typ reaktoru bude použit, a řízení (o Temelínu) je v rozporu s evropským právem," prohlásil.

Dostavba Temelína
ČEZ chce v Temelíně vystavět další dva jaderné reaktory, čímž by se výkon elektrárny více než zdvojnásobil. O zakázku za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se ucházejí česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva, kterou ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025.
zdroj: ČTK

"Česko zjevně trvá na tom, že bude z pohledu energetické politiky patřit mezi poslední země včerejška," uvedl také Pühringer. "Česká vláda (svým rozhodnutím) bohužel prokázala, že ji lekce z Fukušimy bez povšimnutí minula," dodal s poukazem na japonskou jadernou elektrárnu, kde se po zemětřesení v roce 2010 stala druhá nejhorší civilní jaderná nehoda v dějinách.

Ministr Berlakovich kritizoval rozhodnutí českého ministerstva životního prostředí už v pátek. Uvedl, že usiluje o to, aby česká strana umožnila zahraničním účastníkům podílet se na dalších schvalovacích procedurách.

O dostavbě si rozhodneme sami, opáčil ministr

Český ministr Chalupa se v sobotu proti rakouské kritice ohradil. "Trváme na tom, že proces byl férový, spravedlivý, otevřený a plně odborný v souladu s nejlepší celosvětovou praxí," uvedl Chalupa k posouzení vlivu dostavby Temelína na životní prostředí. "Žádnou chybu jsme neudělali. Rozhodnutí je správné a seriózní."

Rakouský názor na elektrárnu byl podle Chalupy znám od začátku řízení o dostavbě Temelína a podle ministra by Rakušané nepřijali žádný výsledek posudku, pokud by se neshodoval s jejich postojem. Ministr zároveň uvedl, že české úřady nabídly Rakušanům větší možnosti vyjádřit se k dostavbě elektrárny, než by sousední zemi náleželo podle mezinárodních smluv. Podle Chalupy se o výstavbě jaderné elektrárny na českém území rozhoduje a bude rozhodovat v Praze a nikoli ve Vídni, Berlíně nebo Bruselu.

Hornorakouští politici kritizují temelínskou elektrárnu dlouhodobě. Hornorakouská vláda v Linci v minulosti chtěla žalovat českou energetickou společnost ČEZ za to, že údajně ignorovala námitky spolkové země proti Temelínu. Loni v říjnu ale rakouský nejvyšší soud tuto žalobu s definitivní platností zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám