Hlavní obsah

Vyhlaste válku Rusku, pustil se exprezident Walesa do Kaczyńského

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Na bratra zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslava se snesla tvrdá kritika. Pustil se do něj i exprezident Lech Walesa. Když list Rzeczpospolita v úterý zveřejnil nepodloženou a jak se ukázalo nepravdivou informaci, že v letadle, kde zahynul, byly stopy výbušniny, Kaczyński hned tvrdil, že pád stroje byl atentátem, který musí být potrestán.

Článek

Zpravodajskému webu onet.pl řekl ve středu bývalý prezident Lech Walesa, že na polského prezidenta nikdo nespáchal atentát. On nebyl nepřítelem Rusů, jen svým nezodpovědným jednáním chtěl 10. dubna 2010 začít v Katyni svoji předvolební kampaň a všichni na to doplatili.

Walesa komentoval i tvrzení šéfa opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost Jaroslava Kaczyńského, který po zveřejnění nepodložené a později vyvrácené zprávy, že v troskách havarovaného prezidentského tupolevu byly nalezeny stopy výbušnin, okamžitě prohlásil, že „zavraždění 96 osob je neslýchaný zločin, který musí být potrestán“.

„Skutečně jde o zločin, ale v hlavě Jaroslava Kaczyńského,“ řekl Walesa a ironicky dodal: „Nejlepší teď bude, když Kaczyński vyhlásí rovnou Rusku válku.“

Foto: archiv, Právo

Lech Walesa

„Je nepřípustné, aby lídr opozice na základě novinového článku obviňoval polský stát ze spáchání zločinu ve Smolensku,“ řekl polský premiér Donald Tusk a dodal, že po takových výrocích to není člověk, se kterým je možné žít v jednom státě.

Do diskuse se následně vložil i prezident Bronislaw Komorowski. „Se znepokojením a trpkostí sleduji od úterního zveřejnění nepravdivé informace Rzeczpospolite o přítomnosti výbušnin na vraku Tupolevu dění v naší zemi,“ komentoval události. „Děje se s námi něco neslýchaně špatného, jestliže jeden článek založený na chybných předpokladech vyvolává politické tsunami, vlnu agrese a obvinění státních úřadů ze spáchání vražd a zločinů,“ dodal. „Škodí to nejen Polsku a důvěře občanů k státu, ale i pověsti naší země ve světě. Už nejde jen o politickou či morální odpovědnost, ale také právní,“ zdůraznil Komorowski.

Kaczyński by prý potřeboval psychiatra

„Poté, co Kaczyński obvinil stát ze zavraždění 96 svých občanů včetně hlavy státu, by ho měli buď zavřít za pomluvu nejvyšších státních orgánů, nebo poslat na vyšetření u psychiatra, zda je odpovědný za své činy,“ řekl představitel opoziční politiky Janusz Palikot. Dodal, že demisi by měl ale podat i premiér Donald Tusk, protože množství chyb v informační politice jeho vlády už dál nelze tolerovat.

„To, co se nyní děje v Polsku, je výsledkem boje mezi šílenstvím Kaczyńského a neschopností Tuska,“ řekl Palikot.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Ruští experti údajně zjistili na částech vraku stopy po trinitrotoluenu a nitroglycerínu. Informovali o tom polské experty. Jejich přítomnost ale nebyla potvrzena dalšími laboratorními testy, které by prokázaly, zda na palubě stroje došlo k výbuchu. Premiéra o zjištění ruských expertů prý informoval generální prokurátor Andrzej Seremet. Od něj mohla informace uniknout do tisku. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Polský generální prokurátor Andrzej Seremet

Varšavská vojenská prokuratura ještě před omluvou deníku na mimořádné tiskové konferenci jakékoli nálezy výbušných látek popřela. "Není pravda, že by výsledky provedených zkoumání potvrdily přítomnost trinitrotoluenu či nitroglycerínu na částech vnitřku letadla nebo na křídle," citovala agentura PAP vojenského prokurátora Ireneusze Szelaga.

Reklama

Výběr článků

Načítám