Hlavní obsah

Poslance krajní pravice v Řecku zbavili imunity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký parlament jednomyslně odhlasoval odebrání imunity třem poslancům z krajně pravicové strany Zlatý úsvit, kteří čelí obvinění z rasisticky motivovaného násilí. Sdělila to dnes agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti před budovou řeckého parlamentu

Článek

Dva zákonodárci byli obviněni, že se účastnili útoků proti pouličním prodavačům z řad přistěhovalců. Třetí představitel se podle policie v době incidentu navíc dopustil krádeže a fyzického násilí.

Všichni tři obviňovaní poslanci radikálně nacionalistické strany Zlatý úsvit, která je otevřeně rasistická a antisemitská, před hlasováním prohlásili, že si přejí zbavit imunity, aby mohli lépe dokázat svou nevinu.

Zlatý úsvit v červnových volbách získal 18 z celkových 300 parlamentních křesel kampaní, ve které brojil proti přistěhovalectví. Země zažívá vážné ekonomické problémy provázené vysokou nezaměstnaností a mnozí obyvatelé se radikalizují. V Řecku jsou téměř na denním pořádku demonstrace a stávky. Preference Zlatého úsvitu z původních sedmi procent během voleb stouply v poslední době na 12 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám