Hlavní obsah

Putinovo Jednotné Rusko uspělo v komunálních volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vládnoucí Jednotné Rusko s převahou vyhrálo nedělní místní a krajské volby. Nic na tom nezměnily nově povolené strany či obnovení přímých voleb gubernátorů. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnila ústřední volební komise.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Moskvan po odevzdání hlasu ve volbách na předměstí Chimki

Článek

Podle expertů však strana za vítězství vděčí hlavně apatii voličů, přišla jich necelá třetina. V Petropavlovsku-Kamčatském přišlo k urnám jen 14 procent obyvatel s hlasovacím právem, ve Vladivostoku jen 11 procent.

Podle opozice úspěchu Jednotného Ruska pomohly i přehmaty, podvody a falšování. Podle úřadů ale vážnější problémy zaznamenány nebyly. "Nenašel jsem ani nejmenší pochybení," tvrdil předseda ústřední volební komise Vladimir Čurov po návštěvě volebních místností v Rjazani.

Výsledky voleb pro mě nejsou překvapující. Myslím si, že to jen potvrzuje odhodlání voličů podporovat nynější vládu a rozvoj ruské státnosti.
Vladimir Putin

"Výsledky voleb pro mě nejsou překvapující. Myslím si, že to jen potvrzuje odhodlání voličů podporovat nynější vládu a rozvoj ruské státnosti," komentoval nedělní volby Putin. Jak uvedlo rádio Echo Moskvy, prezident také řekl, že i v krajích, kde vyhrála vládnoucí strana, by měly být respektovány názory opozice.

V ostře sledovaných volbách na moskevském předměstí Chimki úřadující starosta Oleg Šachov pokořil známou ekoložkou a opoziční vůdkyní Jevgenijí Čirikovovou, podobně v Kaliningradu zůstal v křesle dosavadní starosta z Jednotného Ruska.

V pěti oblastech si po osmileté přestávce voliči opět směli přímo zvolit hlavy svých regionů, a to byla největší novinka volební neděle. Ale všude podle předběžných výsledků stávající gubernátoři z Jednotného Ruska své pozice uhájili, s podporou dvou třetin až tří čtvrtin hlasů, a tak zůstanou u kormidla moci dalších pět let.

Výsledky ukazují, jak slabá a roztříštěná je v Rusku opozice.

Celkem se v neděli v 77 z 83 ruských regionů odehrálo téměř 5000 voleb a referend různého typu. O mandáty různé úrovně se ucházeli kandidáti 26 politických stran, jejichž počet byl donedávna omezen na sedm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám