Hlavní obsah

První dáma Francie chodila s prezidentem a exministrem současně, tvrdí kniha

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

První dáma Francie Valerie Trierweilerová žaluje autory své nové neautorizované biografie. V knize La Frondeuse (Potížistka), která se ocitá na pultech knihkupectví ve čtvrtek, se píše, že Trierweilerová měla v minulosti současně milostný poměr se svým nynějším partnerem a prezidentem Françoisem Hollandem a ministrem vlády jeho předchůdce Nicolase Sarkozyho. Také ten se jí údajně osobně dvořil.

Foto: Profimedia.cz

Valérie Trierweilerová a francouzský prezident François Hollande

Článek

Autoři tvrdí, že 47letá Trierweilerová chodila po roce 2000 nejprve s tehdejším ministrem pro ekonomický rozvoj Patrickem Devedjianem. O 21 let starší člen vlády o ni ale nejevil dostatečný zájem, a tak začal románek ještě s Hollandem, který stále v čele francouzských socialistů.

Pak nějakou dobu pokračovalo období jako z příběhu "Jules et Jim", tvrdí spoluautor knihy Christophe Jakubysczyn, jenž byl blízkým přítelem první dámy. Zmíněný titul nese název filmu režiséra Françoise Truffauta z 60. let, v němž má hlavní hrdinka dva milence, s nimiž žije pod jednou střechou.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Devedjian

"Patrick Devedjian příliš váhal, a tak Valérie Trierweilerová dovolila, aby se jí dvořil druhý muž jiného politického vyznání: "François Hollande. Hollande postupně dostával přednost, zejména po ultimátu v roce 2003, které Devedjian nerespektoval. Ukončení vztahu ho ale velice zasáhlo. Bylo to trochu jako v Jules et Jim," uvedl Jakubysczyn a dodal, že oba muži k sobě nicméně nadále chovají úctu.

Flirtující Sarkozy

V další  část publikace se také uvádí, že ve stejné době se Trierweilerové osobně dvořil i prezident Sarkozy. Při setkání v zahradách Elysejského paláce se k ní údajně naklonil a pošeptal jí, že je nádherná, zatímco držel ruku své nyní již exmanželky Cécilie. Trierweilerová tam byla pracovně, tehdy ještě pracovala jako novinářka. Prezidentovi Sarkozymu ale prý věnovala jen nevraživý pohled. Hlava státu si pak měl stěžovat ostatním žurnalistům: "Kdo si myslí, že je? Nejsem pro ni dost dobrý?".

Foto: Eric Feferberg, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Později se s ní Sarkozy nadobro rozkmotřil kvůli tomu, že zveřejnila informace o oplétačkách, jež měl prezidentův syn Louis s policií. Trierweilerová se hájila, že prezidentovo okolí zprávu "pustilo" záměrně a se svolením hlavy Francie, která chtěla syna potrestat.

Po zveřejnění úryvků z nové knihy oznámila Valérie Trierweilerová, že autory žaluje kvůli "zákeřným fámám". K jednotlivým tvrzením se ale nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám