Hlavní obsah

V Rusku obnovila činnost nacionalistická strana Vlast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku v sobotu obnovila svou činnost politická strana Vlast (Rodina), která se před svým zánikem v roce 2006 označovala za "Putinovu politickou policii". Základem stranického programu zůstává podle agentury RIA Novosti nacionalismus a bezvýhradná věrnost prezidentovi Vladimiru Putinovi, který je pro stranu zárukou vlastenectví.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Před svým zánikem se strana v roce 2006 označovala za "Putinovu politickou policii".

Článek

Svou hvězdnou éru Vlast prožila zhruba před deseti lety, kdy měla ve Státní dumě 37 poslanců. Kreml, znepokojen rostoucím vlivem nacionalistů, se ale v roce 2006 rozhodl začlenit tuto stranu spolu s dvěma dalšími do nového politického seskupení, které pod názvem Spravedlivé Rusko existuje v zemi dodnes. Spravedlivé Rusko má v parlamentu 64 poslanců, ale zatím není jasné, zda se někdo ke straně Vlast přihlásí.

Prvním šéfem nacionalistů byl v době před zánikem Dmitrij Rogozin, pozdější stálý představitel Ruska při NATO a dnešní vicepremiér ve vládě Dmitrije Medveděva. Rogozin obnovení činnosti strany uvítal, členem se ale nestal. Seskupení nyní vede Alexej Žuravljov, který je zároveň členem vládnoucí kremelské strany Jednotné Rusko.

Žuravljov byl na sobotním ustavujícím sjezdu zvolen do čela Vlasti jednomyslně. Stranu ještě čeká úřední registrace, která by ale po nedávném schválení nového zákona o politických stranách měla být formalitou. Liberalizovaný zákon už využilo 32 nových stran, desítky dalších na registraci čekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám