Hlavní obsah

Protest v Aténách se proměnil v řež anarchistů s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecké hlavní město Atény zažilo ve středu střety policie s demonstranty před budovou parlamentu. Potyčky především s anarchisty provázely první 24hodinovou stávku vyhlášenou dvěma největšími odbory v zemi od červnového nástupu vlády vedené konzervativci. Stávkující protestovali proti omezování veřejných výdajů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při generální stávce došlo v Řecku ke střetům demonstrantů s policiíVideo: Reuters

 
Článek

„Podřídíme se trojce“ a „EU a MMF pryč!“, křičeli demonstranti. Do stávky provázené uzavřením škol a úřadů se zapojilo na 50 000 lidí včetně lékařů, učitelů či leteckých dispečerů, uvedla BBC.

Protest se stal násilným před budovou parlamentu, kde maskovaní anarchisté s tyčemi a zápalnými lahvemi zaútočili na policisty, kteří nasadili slzný plyn.

Foto: ČTK/AP

Anarchista vybavený tyčí a maskou od sebe odkopává granát se slzným plynem.

Foto: ČTK/AP

Zasahující policisté v Aténách

Vláda se chystá seškrtat rozpočtové výdaje o 11,5 miliardy eur (287 miliard korun), jinak nedostane další část slíbené pomoci od evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu a za pár týdnů definitivně zbankrotuje.

Nicméně už teď třetina Řeků žije pod hranicí chudoby a nechuť proti dalším omezováním na nátlak zvenčí roste. Vláda premiéra Antonise Samarase mimo jiné navrhuje vzít peníze penzistům a zvýšit věkovou hranici pro odchod do důchodu na 67 let. Zároveň naléhá na zástupce tzv. trojky - tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a měnového fondu, aby na přijetí tvrdých opatření dostala o dva roky delší čas.

Foto: ČTK/AP

Do stávky se zapojilo na 50 000 lidí.

Protesty v Řecku následují po podobných demonstracích ve Španělsku a Portugalsku, které se rovněž potýkají s nedostatkem peněz a škrtají veřejné výdaje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám