Hlavní obsah

Raketa Proton selhala, dvě družice zřejmě shoří v atmosféře

Moskva

Let nosné rakety Proton-M, která měla vynést z kazašského kosmodromu Bajkonur na oběžnou dráhu ruskou a indonéskou spojovací družici, skončil v noci na úterý neúspěchem. Raketě selhaly motory a družice nevynesla do požadované výšky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Motory ruské rakety selhaly krátce po startuVideo: Reuters

 
Článek

Družice se místo do výše 36 000 kilometrů od zemského povrchu dostaly na oběžnou dráhu o nejvyšším bodu 6000 kilometrů a nejnižším 300 kilometrů, na které se mohou udržet šest týdnů až dva měsíce.

"Teoretická hrozba srážky přístrojů (...) s jinými družicemi a s ISS existuje, ale je minimální," řekl zdroj z ruského kosmického průmyslu.

O příčinách nezdaru se zatím spekuluje. Motory se sice dvakrát zažehly včas a fungovaly správně, ale napotřetí pracovaly jen sedm vteřin místo plánovaných 18 minut. Družice se tak od nosné rakety oddělily příliš brzy a nedostaly se na plánovanou dráhu. Roskosmos ještě analyzuje, zda by je nebylo možné zachránit, ale nejspíše lze satelity považovat za ztracené.

Budou padat hlavy?

Nezdar může vést k propuštění vedení podniku, který raketové motory vyrábí. Někteří experti jako příčinu nevylučují ani lidskou chybu při programování.

Hodnota družic, považovaných odborníky za již ztracené, se odhaduje na nejméně pět miliard rublů (asi 3,2 miliardy Kč). Družice Express-MD2, zkonstruovaná Rusy ve spolupráci s italskou odbočkou koncernu Thales Alenia Space, měla být první posilou ruských spojovacích družic po loňské havárii družice Express-AM4. Družice Telkom-3 měla zajišťovat komunikační spojení a televizní vysílání v Indonésii a v Indočíně.

Let se původně plánoval už na konec června, ale kvůli technickým potížím byl několikrát odložen. V Rusku jde o první nezdar po loňském smolném roce, kdy na 35 startů připadlo pět neúspěchů včetně citelné ztráty meziplanetární sondy Fobos-Grun. Od prosince 2010 jde o už sedmý ruský neúspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám