Hlavní obsah

Polský prezident chce vlastní protiraketovou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Bronislaw Komorowski si přeje, aby jeho země měla vlastní protiraketovou obranu, která by se v budoucnosti stala součástí projektu Severoatlantické aliance. Komorowski to uvedl v rozhovoru pro polský týdeník Wprost. Podle něho by se neměla opakovat chyba, kdy se Poláci spoléhali na americké plány vybudovat na polském území část protiraketového systému.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský prezident Bronislaw Komorowski

Článek

"Bylo naší chybou, že při přijetí americké nabídky jsme v dostatečné míře nevzali v úvahu politické riziko spojené s výměnou prezidenta. Zaplatili jsme za to velkou cenu a tato chyba se nesmí opakovat," uvedl Komorowski.

Spojené státy za vlády George Bushe mladšího plánovaly vybudovat v Evropě protiraketovou základnu, kterou by tvořila skupina protiraketových střel v Polsku a protiraketový radar v Česku. Tento záměr vyvolal námitky mimo jiné v Rusku a po nástupu Baracka Obamy do Bílého domu od něj Američané v září 2009 ustoupili.

Podle Komorowského má nyní Polsko k dispozici zastaralou protivzdušnou obranu, přičemž utrácet peníze na její obnovu nemá smysl. Komorowski je přesvědčen, že Polsko potřebuje systém, který ho dokáže ochránit před vzdušným útokem a který se v budoucnosti stane prvkem společného štítu zemí Severoatlantické aliance.

Podle upravených amerických plánů by až v roce 2018 měly být v Polsku umístěny protiraketové střely, přičemž zaměření nepřátelských raket má umožnit radar v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám