Hlavní obsah

Berlusconi chce zpátky na scénu, bude kandidovat na premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dokázal mimo politickou scénu vydržet jen pár měsíců. Jeho spolupracovníci ve čtvrtek oznámili, že se chystá kandidovat v příštích volbách a znovu se bude snažit dostat do premiérského křesla.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Ano, Berlusconi je kandidátem na premiéra," řekl ve čtvrtek Fabrizio Cicchito, vůdce parlamentní frakce pravicového uskupení Lid svobody (PdL). Sám expremiér se zatím ke své budoucnosti ve vysoké politice nevyjádřil, a tak stále panují jisté pochybnosti, zda 75letý matador italské politiky myslí svůj návrat vážně.

Berlusconi, když odcházel, řekl, že o post už usilovat nebude a kandidátku strany povede Angelino Alfano. Ten sám ale nyní prosazuje, aby byl lídrem Berlusconi.

Berlusconi a spolu s ním i celá vláda odstoupili z funkcí loni v prosinci kvůli zhoršující se ekonomické kondici země a v čele Itálie je od té doby úřednická vláda vedená premiérem Mariem Montim.

Strana PdL, která v koalici s dalšími uskupeními vyhrála poslední volby, přitom ztrácí mezi voliči popularitu. Ve volebních preferencích je Lid svobody až na třetím místě.

Berlusconi ale stále dokáže mnoho lidí přesvědčit, dokáže vycítit  náladu většiny společnosti a podle toho stanovit svou politiku. Je klíčovou postavou v Itálii už dvacet let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám