Hlavní obsah

Jižní Slovensko ohrožuje nebezpečný červený prach z Maďarska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nad částí jižního Slovenska se opakovaně objevuje mrak červeného prachu, který zvedá vítr z odkaliště u maďarského města Almásfüzitő. Obyvatelé slovenských obcí u Dunaje neskrývají obavy, protože mají v živé paměti havárii v odkališti hliníkárny u maďarského města Ajka v roce 2010.

Článek

Na slovenské straně patří k obcím ohroženým červeným prachem například Radvaň nad Dunajom. „Občané registrují přítomnost prachu. V této věci jsem kontaktoval úřad životního prostředí,“ cituje server čas.sk tamního starostu obce Ľubomíra Púchovského. Podle jeho informací je prach škodlivý a může mít karcinogenní účinky.

Mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Maroš Stano uvedl, že zatím nezaznamenali překročení denních limitních hodnot. „Ministerstvo vyzvalo maďarského partnera o stanovisko ke vzniklé situaci,“ uvedl Stano.

Toxický červený kal při havárii u Ajky zasáhl města Kolontár a Devecser. O život přišlo deset lidí. Obyvatelé v okolí zdejší hliníkárny si dodnes stěžují, že při silném větru se z odkaliště zvedá červený prach.

Organizace Greenpeace upozornila, že v Maďarsku je hned několik podobných odkališť. V případě odkaliště u Almásfüzitő hrozí podle Greenpeace také kontaminace Dunaje, protože odkaliště se nachází nedaleko koryta řeky.

Reklama

Výběr článků

Načítám