Hlavní obsah

Gorbačov opět popřel zprávy o své smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský politik Michail Gorbačov v úterý večer popřel fámu o své smrti, která se rozšířila na Twitteru. Podle mluvčího Vladimira Poljakova je nicméně Gorbačov v nemocnici. V posledních týdnech absolvoval několik náročných zahraničních cest, které ho vyčerpaly.

Foto: Profimedia.cz

Michail Gorbačov

Článek

"Nevěřte tomu, jsem živ a zdráv," řekl 81letý Gorbačov agentuře ITAR-TASS ke zprávám o své smrti. Známého politika ruská média v minulých letech "pohřbila" už několikrát.

K současné hospitalizaci Poljakov uvedl: „V podstatě prochází pravidelnou zdravotní prohlídkou."

Gorbačov má za sebou rušný život. Po kariéře stranického funkcionáře se ve druhé polovině 80. let vyšplhal až na samou špičku sovětské moci, kterou se pokusil reformovat. Východní blok však představoval kolos na hliněných nohou, začal se za jho vlády postupně rozpadat. Nejprve padly komunistické režimy v evropských zemích a nakonec se bez větších otřesů po sedmdesáti letech existence rozpadl i Sovětský svaz, přičemž se odtrhly i dlouholeté součásti Ruska, jako byla Ukrajina.

Navzdory svému věku se Gorbačov v politice angažuje dodnes. V současné době pracuje na obnovení ruské sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám