Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách se sešli prezidenti Slovenska, ČR a Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez účasti nového maďarského prezidenta Jánose Ádera začal v sobotu ve Vysokých Tatrách summit prezidentů zemí visegrádské čtyřky (V4). Pozvání hostitele Ivana Gašparoviče na dvoudenní schůzku přijali prezidenti Česka a Polska, Václav Klaus a Bronislaw Komorovski, Maďarsko zastoupí jeho velvyslanec na Slovensku.

Foto: Jan Koller, ČTK

Mezi prezidenty zemí Visegrádské čtyřky na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách chyběla maďarská hlava státu.

Článek

Prezidenti čtyř středoevropských států se scházejí každoročně v jedné ze zemí regionu. Na nynějším setkání by měli hovořit například o nadcházejícím summitu NATO, o spolupráci při prezentaci svých států nebo o projektu Východního partnerství Evropské unie s postsovětskými státy.

Maďarský prezident, který byl do funkce zvolen teprve tento týden, se z účasti na jednání omluvil, protože do úřadu oficiálně nastoupí až příští týden.

Kromě oficiální části jednání mají prezidenti na programu také návštěvu observatoře Slovenské akademie věd na Lomnickém štítu. Výlet lanovkou na jednu z nejvyšších hor Slovenska se řadí k největším atrakcím Vysokých Tater.

Předchozí summit prezidentů zemí V4 se konal loni na podzim v maďarském Visegrádu. Představitelé čtyř středoevropských států tehdy společně podpořili rozvoj jaderné energetiky v regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám