Hlavní obsah

V Británii se mluví o návratu Tonyho Blaira do politiky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý předseda britské vlády Tony Blair pomýšlí na návrat do politiky. Spekulují o tom deníky Daily Telegraph a Independent. Blairovo okolí dává najevo expremiérovu vůli „znovu se zapojit do domácího dění“. K tomu Blair nově přijal Rachel Grantovou se zkušenostmi v oblasti propagace, komunikace a vnějších vztahů, která má zajistit vylepšení jeho obrazu v očích britské veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

O tom, že se Blair chystá vrátit, napsal nejprve na stranách Telegraphu komentátor Iain Martin. V kousavém příspěvku uvedl, že jednou z možností je zvolení Blaira do Sněmovny lordů, dojde-li na reformu horní komory. Vicepremiér Nick Clegg prosazuje, aby všichni její zástupci byli voleni, a ne jen jmenováni jako dosud.

Křeslo „senátora“ by podle Martina vyhovovalo Blairovi víc než poslanecké - Clegg navrhuje, aby se volby do horní komory konaly jen jednou za 15 let. Do sněmovny se volí každých pět roků.

Blair skončil předčasně v úřadu před pěti lety a do domácí politiky od té doby moc nemluví. Je vyslancem OSN, EU, USA a Ruska na Blízkém východě a věnuje se byznysu, převážně v oblasti poradenství.

V poslední době měl ale schůzky se skupinami poslanců jeho Labouristické strany, napsal ve čtvrtek deník The Independent. Angažmá Blaira údajně podporuje i předseda labouristů Ed Miliband.

Nadešel ten správný čas

„Chce se opět angažovat ve Velké Británii. Má co říct a myslí si, že teď je na to ten správný čas. Je ale otázkou, jak se vrátí na scénu,“ řekl magazínu Public Affairs News člověk blízký Blairovi.

Milibandův mluvčí záležitost okomentoval obecně: „Tony Blair je velkou a úspěšnou postavou labouristů, vyhrál troje volby. S Edem hovoří pravidelně a ten by byl nadšen, kdyby se (Blair) vrátil do britské politiky,“ uvedl.

Blair mezitím přijal novou šéfku pro komunikaci. K tomu Martin v konzervativním Telegraphu, který Blaira neměl nikdy v lásce, poznamenal: „To je klasický Blair. Proč se raději hned znovu nezapojit než si najímat expertku na politickou propagandu?“

Reklama

Související témata:

Související články

Tony Blair v Libyi lobboval za americkou banku

Někdejší britský premiér Tony Blair se po odchodu z úřadu stal poradcem několika korporací. Své služby dal k dispozici i americké investiční bance JP Morgan....

Výběr článků

Načítám