Hlavní obsah

Mohl bych vydělávat víc, kdybych chtěl, odráží kritiku Blair

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý britský premiér Tony Blair se ohradil proti nařčením, která se v posledních dnech snášejí na jeho hlavu. Ve čtvrtečním rozhovoru v indické televizi CNBC-TV18 odmítl, že by pozici vyslance Blízkovýchodního kvarteta zneužíval k soukromým účelům, a těm, kdo ho viní z profitování, vzkázal, že kdyby chtěl, mohl by vydělávat víc.

Článek

Blair byl v poslední době obviněn, že v rámci svých diplomatických misí zprostředkovává také kontrakty pro vybrané firmy, s nimiž jeho poradenská firma spolupracuje. Týká se to údajných dohod o poskytování telefonních služeb a dodávek plynu na palestinských územích či lobbování za americkou banku JP Morgan u svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. [celá zpráva]

Deník The Daily Telegraph napsal, že palestinští míroví vyjednavači už nepovažují Blaira za partnera v dialogu, protože podle nich straní Izraeli, a jeho pozice vyslance kvarteta OSN, USA, EU a Ruska je ohrožena.

„Strávil jsem možná dvě třetiny života dobročinnými aktivitami a mírovému procesu na Blízkém východě jsem zřejmě věnoval největší část svého života. Tuto roli plním bezplatně,“ upozornil Blair s tím, že věnuje peníze na boj proti chudobě v Africe a podporuje svoji nadaci pro mezináboženský dialog v Indii.

„Opustil jsem úřad premiéra v roce 2007 s dvěma lidmi a mobilem. Teď pro mě pracuje 150 lidí. Takže kdyby mě zajímaly peníze, mohl bych vydělat mnohem víc a mít klidný a snadný život. A když někdo mluví, že si žiji v letadlech, tak to znamená jenom to, že trávím spoustu času v letadlech, což je pravda,“ poznamenal dále.

Je to závist, tvrdí Blair

Doplnil, že obvinění proti němu vedou levicová média za to, že vytvořil tzv. Nové labouristy, ale i pravice, která ho nenávidí za to, že třikrát vyhrál volby.

Bránil také své kontakty s mediálním magnátem Rupertem Murdochem, jehož listy čelí podezření z nezákonných odposlechů, a z nedávných pouličních rabování v anglických městech obvinil děti alkoholiků, drogově závislých a prostitutek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám