Hlavní obsah

V Moskvě demonstrují proti Putinovi desítky tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na opoziční demonstraci v centru Moskvy se v sobotu sešlo několik desítek tisíc lidí. Akce je považována za klíčový test protestního hnutí proti Vladimiru Putinovi, který byl minulou neděli potřetí zvolen prezidentem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskva zažila další protiputinovskou demonstraciVideo: Reuters

 
Článek

Radnice povolila shromáždění až 50 000 demonstrantů, takového počtu však mítink na Novém Arbatu ve svém začátku nedosáhl. Policie odhaduje aktuální účast na 10 000 lidí, organizátoři hovoří o až 30 000 a novináři o 20 000 demonstrantech. V každém případě je to podstatně méně než stotisícové demonstrace v únoru a prosinci.

"Už tři měsíce chodíme na demonstrace, zatím jsme však nedosáhli splnění našich hlavních požadavků. Volby nebyly poctivé, u moci jsou stále titíž lidé," připustil na úvod bývalý poslanec Vladimir Ryžkov a vybídl k pokračování tlaku na režim, aby přistoupil k zásadním politickým reformám.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Protestní průvod v Moskvě

"Rusko bez Putina!" a "Vraťte nám volby!" skandoval dav, ve kterém se mísily rudé vlajky levičáků a černo-žluto-bílé prapory nacionalistů. Pravicoví radikálové však mítink "liberálů" opustili poté, co je pořadatelé požádali, aby sbalili obří carskou vlajku.

"Snaží se nás přesvědčit, že Putin vyhrál volby, ať by čísla byla jakákoliv. Ale nebyly to volby, byla to speciální operace, protože opozice nebyla k volbám připuštěna," prohlásil bývalý šachový šampion Garri Kasparov, patřící k nejrezolutnějším kritikům režimu.

Putin byl minulou neděli podle oficiálních výsledků zvolen téměř 64 procenty hlasů. Opozice však tento výsledek zpochybňuje, hlasování podle ní provázelo nebývalé falšování ve prospěch favorita, který si soupeře sám vybral a ostatní uchazeče ke klání nepřipustil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Protest proti Vladimíru Putinovi

"Opozice bude muset nastolit nová hesla mobilizující lidi," konstatovala nezávislá televize Dožď a připomněla, že Kreml sice přislíbil povolit nové politické strany a přímé volby gubernátorů, ale další požadavky z předchozích demonstrací, jako vyšetření volebních podvodů, propuštění politických vězňů či vypsání předčasných parlamentních a prezidentských voleb, nejsou na obzoru.

Demonstraci provázejí mohutná bezpečnostní opatření, policie zmobilizovala na 2500 strážců pořádku a předem varovala, že zakročí proti všem "provokacím" a protiprávnímu jednání po skončení povoleného mítinku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám