Hlavní obsah

Maďarům zatím na eurodotace nesahejme, vyzval Nečas EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český premiér Petr Nečas (ODS) doporučuje hlavám států EU počkat se zmrazením dotací EU pro Maďarsko do doby, než budou známa další doporučení pro zemi v postupu při nadměrném schodku a podmínky, za nichž bude zmrazení opět zrušeno.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Předseda vlády v prohlášení pro média uvedl, že návrh Evropské komise zmrazit Maďarsku 495 miliónů eur (asi 12,4 miliardy korun) z fondů EU je obtížné podpořit, neboť pozastavení dotací je podle něj krajní nástroj.

Evropská komise tento týden navrhla zmrazit Maďarsku zhruba 495 miliónů eur (asi 12,4 miliardy korun) z kohezních fondů, z nichž se v rámci snahy podporovat chudší regiony rozdělují v Evropské unii miliardy eur. Důvodem je, že Budapešť dlouhodobě nedělá dost pro snížení nadměrného rozpočtového deficitu pod kýženou hranici tří procent HDP. [celá zpráva]

Ze strany komise jde o bezprecedentní krok. Pozastavení peněz by mělo začít platit podle prohlášení EK od počátku ledna 2013. Maďarská vláda označila návrh Bruselu za sporný z právního hlediska, za neopodstatněný a nespravedlivý, protože chce zemi sankcionovat za něco, co se očekává až v budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám