Hlavní obsah

Britové přiznali špionáž v Rusku pomocí umělého kamene

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý představitel britské vlády přiznal, že Spojené království provádělo špionáž v Moskvě pomocí elektronického zařízení umístěného v umělém kameni. S tímto obviněním Moskva přišla už v roce 2006, kdy zařízení odhalila, ale Londýn to popíral.

Článek

Diplomat Jonathan Powell, který šéfoval kanceláři bývalého premiéra Tonyho Blaira, řekl BBC, že odhalení bylo trapné, ale že Rusové „trefili do černého".

„Samozřejmě, že o tom nějakou dobu věděli,“ dodal a řekl, že s tím hned nevystoupili: „Schovali si to z politických důvodů“.

O případu nejprve informovala ruská televize v lednu 2006. Ukazovala kámen, v němž bylo elektronické zařízení, které využívali britští diplomaté k přijímání a vysílání zpráv.

Na záběrech byl vidět muž kráčející po moskevském chodníku, který zpomalil, sehnul se ke kameni a pak zase zrychlil. Další muž pak kámen vzal a odnesl.

Elektronika v kameni

Agent prošel se svým přenosným počítačem okolo kamene a veškerá potřebná data se nahrála automaticky. Podle FSB přístroj komunikoval do okruhu 20 metrů a celý datový přenos mohl být uskutečněn za dvě vteřiny. Zařízení však bylo podle ruské kontrarozvědky nespolehlivé, a tak jej museli britští zpravodajští důstojníci vyzvednout a opravovat. [celá zpráva]

Mezi čtyřmi britskými diplomaty obviněnými ze špionáže se podle ruské televize ocitl i druhý tajemník ambasády. Po skandálu ale nebyl žádný britský diplomat vypovězen.

Ruská tajná služba spojila použití tohoto zařízení s podporou protivládních skupin. Jedna z nich byla postavena před soud, ale ten ji očistil.

Reklama

Výběr článků

Načítám