Hlavní obsah

Itálie bojuje s krizí, její poslanci jsou ale v EU jedni z nejlépe placených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italští poslanci jsou jedni z nejlépe placených zákonodárců v Evropě, berou 11 283 eur (290 000 korun) hrubého. Mají i mnoho dalších výhod, mimo jiné mají zadarmo vlak i letadlo. Uvádí to podle agentury Reuters zpráva komise vedené šéfem italského statistického úřadu Enrikem Giovanninim.

Foto: Profimedia.cz

Budova italského parlamentu na římském náměstí Piazza del Parlamento

Článek

I když jezdí vlakem a létají zadarmo a nemusejí platit dálniční poplatky, dostávají poslanci dalších 3503 eur (90 000 korun) na pokrytí cestovních a jiných nákladů.

Plat 630 členů dolní komory parlamentu přesahuje o 60 procent evropský průměr. Plat senátorů a jejich výhody jsou ještě o trochu vyšší, konstatovala zpráva.

Země je v krizi, poslanci si ale stojí za svým

Snaha o snížení odměn pro veřejné činitele patří k jedné z priorit úřednické vlády premiéra Maria Montiho. Jeho kabinet se snaží vyvést zemi z hluboké hospodářské krize. Poslanci se však záhy začali tvrdě bránit.

"Všechno tohle slouží pouze k tomu, ukázat si prstem na poslance jako kastu, která mrhá penězi, aniž by byla známá fakta. Jedná se o snahu potrestat politiky jen z ideologických důvodů," prohlásil Antonio Mazzocchi ze strany Lid svobody (PDL). Při srovnávání nebyly podle něj započteny všechny výhody, které mají zákonodárci v jiných zemích. Připustil však, že ve Francii a Německu jsou jeho kolegové pouze více zdaněni.

Zpráva porovnávala platy italských zákonodárců s jejich kolegy z Německa, Francie, Španělska, Belgie, Nizozemí a Rakouska. Průměrný plat v těchto zemích byl 6937 eur, nejméně brali ve Španělsku, kde mají příjem 2813,90 eur, nejvíc dostali v Nizozemsku  - 8503,90 eur.

Podle Giovanniniho by zveřejněné údaje měly sloužit jako podklad pro zamyšlení v příštích měsících. "Poskytli jsme veškeré údaje, nyní je to na politicích a vládě, aby učinila rozhodnutí, a na veřejném mínění, aby to posoudilo," dodal Giovannini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám