Hlavní obsah

Cestující na letišti v Moskvě měl v zavazadle radioaktivní sodík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské celní úřady zadržely na moskevském letišti Šeremetěvo radioaktivní materiál směřující do Íránu. Uvedly to agentury Interfax a Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Federální celní úřad potvrdil, že v zavazadle jednoho cestujícího směřujícího do Teheránu bylo objeveno 18 kovových předmětů. Uvedl také, že testy prokázaly přítomnost radioaktivního izotopu, který lze získat jedině „jako výsledek reakcí v jaderném reaktoru“. Měřidla prokázala 20násobně nadlimitní radiaci.

Událost dál vyšetřuje policie.

Podle Interfaxu byl v zavazadle cestujícího nalezen radioaktivní izotop sodíku 22. Ten má dlouhý poločas rozpadu a využívá ho medicína. Podle lékařského slovníku se používá pro biochemické značkování, při studiu toku krve, vodní rovnováhy a periferního vaskulárního systému.

Mluvčí ruské jaderné agentury Rosatom Sergej Novikov upřesnil, že izotop nevyrábějí jaderné reaktory, ale urychlovače částic. Podle jeho slov je vysoce nepravděpodobné, že by materiál pocházel z agentury. Upozornil, že výrobní technologie mají v Rusku k dispozici univerzity a velká výzkumná a lékařská střediska.

Reklama

Výběr článků

Načítám