Hlavní obsah

Belgie má půl roku po volbách novou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgický král Albert II. v pondělí večer jmenoval novou vládu, kterou povede socialista Elio Di Rupo, uvedla agentura AFP. Dříve během dne se na rozdělení ministerstev dohodly se zpožděním jeden a půl roku od voleb belgické strany. Končí tak vládní krize, která trvala 540 dní a díky níž Belgie překonala neoficiální světový rekord.

Článek

Vládní tým bude kromě premiéra mít jen 12 ministrů z celkem šesti stran. Jednu polovinu obsadí politici z francouzsky mluvícího jihu, druhou zástupci vlámskojazyčného severu země.

Vládu povede Di Rupo. V kabinetu si vymění pozice dosavadní ministři financí a zahraničí: frankofonní liberál Didier Reynders nově povede resort zahraničních věcí a vlámskému křesťanskému demokratu Stevenu Vanackereovi připadnou finance.

Agentura AP připomíná, že Belgie bude mít prvního frankofonního premiéra za posledních 40 let. Vlámsky Di Rupo umí mluvit jen trochu.

Ačkoliv jsou vlámští separatisté z Nové vlámské aliance (N-VA) nejsilnější stranou v belgickém parlamentu, v nové vládě zastoupeni nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám