Hlavní obsah

Řecká vláda dostala důvěru

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Nová řecká vláda finančníka Lukase Papademose dostala ve středu důvěru parlamentu. Hlasovala pro ni většina poslanců z levého i pravého spektra. Přechodný kabinet byl po složitých jednáních ustaven jako vláda národní jednoty, která má pokračovat v ekonomických reformách.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Lukas Papademos

Článek

Podle agentury DPA bylo ještě před hlasováním jasné, že má podporu nejméně 151 poslance z tří set. Nakonec pro něj hlasovalo 255 poslanců, 38 jich bylo proti.

Papademos má dovést zemi k předčasným volbám a má napomoci stabilizaci ekonomické i politické situaci. Řecko čelí dluhové krizi.

Úkolem vlády je především přijmout a implementovat podmínky druhé záchranné půjčky.

S nimi původně souhlasil i předchozí premiér, socialista Jorgos Papandreu, pak ale přišel s ideou, že by se o přijetí mělo konat referendum. [celá zpráva]

To rozkolísalo trhy a vyplašilo evropské vůdce, kteří na něj začali tlačit, aby od referenda ustoupil. I část jeho stranických kolegů byla proti referendu. [celá zpráva]

Východiskem z krize se stalo ustavení přechodné Papademovy vlády, o níž se minulý týden tvrdě jednalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám