Hlavní obsah

Tlak EU zabral, řecké referendum o pomoci padlo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký premiér Jorgos Papandreu ve čtvrtek britské televizi SkyNews potvrdil, že ustoupil od plánu uskutečnit referendum. Pak totéž řekl poslancům. Tento týden překvapivě přišel s referendem o podmínkách přijetí další finanční pomoci Řecku. Podle něj plán na referendum nikdy nebyl definitivní a vznikne-li vláda velké koalice, nebude ho potřeba.

Článek

"Nebude žádný důvod pořádat referendum, bude-li tu konsensus dvou velkých stran," řekl Papandreu. Předpokládá se, že novou vládu národní jednoty povede bankéř Lukas Papademos.

Kvůli plánu uspořádat v Řecku referendum o přijetí či nepřijetí evropské finanční pomoci, se ve středu večer sešly špičky eurozóny ve francouzském letovisku Cannes a Papandrea si pozvaly na kobereček. Zvlášť německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se angažovali v přesvědčování Řecka, aby se urychleně rozhodlo, zda pomoc, na níž se eurozóna dohodla minulý týden v Bruselu, přijme. Podle nich s tím souviselo i samotné setrvání helénské republiky v eurozóně i EU.

"Referendum nebylo definitivní. Měli jsme dilema - skutečnou shodu, nebo referendum. Včera jsem řekl, když bude shoda, nebude potřeba referendum," řekl Papandreu.

Podle vysokých úředníků z Papandreova okolí od referenda ustoupil, protože ho nechtěla opozice.

Papandreu také uvedl, že na pořadu nebyla otázka odchodu z eurozóny.

Vývoj na řecké politické scéně byl ve čtvrtek mimořádně divoký. I část vládních poslanců ze strany PASOK chtěla vznik velké koalice s opozicí. Proti referendu se postavili i čtyři ministři Papandreova kabinetu.

Projev v parlamentu

Vystoupení v parlamentu pak ukázalo, jak se premiér snaží situaci ustát. Uvedl, že přijetí půjčky a jejích podmínek je jedinou možností, jak dál platit eurem. Přiznal, že lidé škrty v následujících letech silně pocítí, ale že už v příštím roce budou úspory. Dodal ale, že není možné dělat rozhodnutí podle trhů a ne podle lidí.

Ke spornému referendu uvedl, že bylo zamýšleno, aby umožnilo Řekům vyjádřit jasný postoj a že sám věřil v moudrost a vyspělost řeckého lidu. Dodal, že rozhodnutí o referendu je pouze na Řecku. Partneři v EU právo na referendum podle něj uznávají.

Papandreu neodstupuje 

Spekulovalo se, že Papandreu podá demisi, po krizovém jednání vlády to ale popřel a řekl, že ani kabinet neodstoupí. [celá zpráva]

Vůdce řecké opoziční Nové demokracie Antonis Samaras ho přitom vyzval, aby odstoupil.

Místo toho chce vést jednání o vytvoření vlády národní jednoty, i když právě opozice podmiňuje její vznik demisí Papandrea. Vláda národní jednoty by měla zemi v klidu dovést k předčasným volbám. Ty by se ale podle Papandrea neměly konat hned, protože by zvýšily riziko bankrotu.

Opozice ale požaduje, aby se volby uskutečnily do šesti týdnů.

Situaci zkomplikovalo sdělení Evropské komise, že Lisabonská smlouva neobsahuje možnost odstoupit od eura, ale jen vystoupit z EU. [celá zpráva]

Spekulovalo se přitom, že řecké referendum může být právě o vystoupení z eurozóny. [celá zpráva]

Plán na referendum o pomoci zaskočil jak politiky EU, tak trhy. [celá zpráva]

Reagovaly na něj dalším poklesem, který přišel jen pár dnů po rychlém oživení, které přinesla dohoda o pomoci Řecku, jež zahrnovala odepsání poloviny dluhů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám