Hlavní obsah

Ruska se přiznala, že vylákala stamilióny od českého manažera PPFI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská podvodnice, která od manažera české skupiny PPF Investments (PPFI) vylákala 280 miliónů korun pod příslibem zprostředkovat pomoc Kremlu při řešení sporu okolo pojišťovny Ingosstrach, svou vinu plně přiznala. O obratu v případu dnes informoval ruský list Kommersant. Šance získat peníze zpět je však nejistá.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Podvodnice využila snahy Olega Děripasky zvýšit kapitál Ingosstrachu.

Článek

PPFI v květnu 2007 odkoupila od ruského podnikatele Alexandra Mamuta 38,46 procenta akcií jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach.

Miliardář Oleg Děripaska, ovládající v Ingosstrachu více než šedesátiprocentní podíl, se vzápětí snažil rozmělnit podíl menšinových akcionářů zvýšením základního kapitálu. Děripaskovy pokusy sice u soudů ztroskotaly, ale konflikt mezi akcionáři dodnes pokračuje.

Moskevská podnikatelka Jekatěrina Alabužinová, vystupující i pod jménem Jekatěrina Vavilovovová, se podle vyšetřovatelů rozhodla vydělat na případu, kolem něhož byl velký mediální rozruch. Slíbila zástupci PPFI Martinu Schafferovi, že do řešení konfliktu zapojí vysoce postavené představitele Kremlu, údajně operovala i jménem nynějšího vicepremiéra Igora Sečina.

"Martin Schaffer s nabídkou souhlasil a zaslal Alabužinové peníze z účtu své kyperské firmy Zafarino Holding. Ale zakrátko čeští podnikatelé zjistili, že byli podvedeni, a do pátrání po podvodnících zapojili justiční orgány," poznamenal Kommersant.

Vyjádření PPFI se ČTK dosud získat nepodařilo, už dříve se skupina od případu distancovala. Zmiňovaná suma pocházela od soukromé společnosti jednoho z manažerů, která v případu vystupuje jako poškozená strana.

Podvodnici zatkli

Alabužinovou se podařilo zatknout letos v březnu v jedné moskevské restauraci, kde zrovna obědvala s vysoce postaveným policistou. Soud souhlasil s uvalením vazby. Podnikatelka dlouho odmítala přiznat vinu, ale nyní podle listu přistoupila na dohodu s vyšetřovateli.

Vinu plně přiznala a poskytla svědectví proti svým společníkům v aféře, Viktoru Korovinovi, který při jednáních vystupoval jako údajný policejní generál a momentálně je stíhán za další podvody, a moskevskému podnikateli Michailu Urazajevovi. Podle Alabužinové vylákané milióny pomohly Urazajevovi splatit bankovní dluhy.

Zafarino Holding nyní doufá, že Alabužinová pomůže firmě v navrácení peněz. Nedávno však zástupce moskevského prokurátora Alexandr Kozlov zpochybnil soudní konfiskaci Urazajevových aktiv a poškozená strana v případu PPFI se stěžovala generální prokuratuře, že prokurátorovo počínání může celý případ rozložit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám