Hlavní obsah

Nejbohatší Čech Kellner porazil u soudu nejmajetnějšího Rusa

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Spor nejbohatšího Čecha Petra Kellnera s nejmajetnější ruským podnikatelem Olegem Děripaskou kvůli podílu ve významné pojišťovně Ingosstrach vyzněl nakonec vítězně pro českého miliardáře.

Článek

Arbitrážní odvolací soud v Moskvě totiž zamítl odvolání Ingosstrachu proti zákazu navýšit kapitál. Nabylo tak právní moci dřívější rozhodnutí soudu ve prospěch tří minoritních akcionářů této pojišťovny ovládaných skupinou PPF Investments spojenou právě s Kellnerem.

Děripaska ovládá Ingosstrach skrze svoji firmu Bazovyj Element, která vlastní většinu akcií pojišťovny.

„To, co se připravovalo v Ingosstrachu, se mělo stát krádeží za bílého dne, když chtěli náš podíl snížit z téměř 40 na necelých deset procent. Nám se však podařilo toto u soudů zvrátit. Dodatečná emise, kterou soud uznal za neplatnou, se připravovala nikoli pro rozvoj byznysu, ale pouze pro vytlačení minoritních akcionářů ze společnosti,“ prohlásil ve čtvrtek mluvčí PPFI Jan Piskáček.

Rozhodnutí soudu podle něj potvrzuje také to, že Ingosstrach je společným byznysem Bazelu a PPFI. Oba hlavní akcionáři Ingposstrachu se spolu již několik měsíců přou o to, zda minoritním akcionářům bude dovoleno využívat svého práva ovlivňovat chod společnosti a důležitá rozhodnutí, jakými jsou například zvýšení kapitálu a obsazení dozorčí rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám