Hlavní obsah

V uralské Ufě nově instalovali sochu Lenina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ufa

Zatímco řada ruských měst pozůstatky sovětské éry likviduje, jihouralská Ufa se rozhodla jít opačným směrem. V centru města v noci na úterý instalovali velkou žulovou sochu bolševického vůdce Vladimira Lenina, jejíhož sádrového předchůdce demontovali koncem 80. let. Akci podle místního tisku zaplatili sponzoři.

Foto: Profimedia.cz

V. I. Lenin

Článek

Žulového Lenina si radnice Ufy objednala v Petrohradu (tehdejším Leningradu) ještě v sovětských dobách, ale po změně poměrů se zjistilo, že na novou sochu nejsou peníze. Až letos v dubnu zastupitelé rozhodli, že Lenin se do centra města vrátí. Potřebné tři miliony rublů (1,8 miliónu korun) dodali sponzoři, podstavec sochy zaplatila radnice.

Slavnostní odhalení nového Lenina proběhne ve středu za účasti šéfa ruských komunistů Gennadije Zjuganova. Obyvatelé Ufy jsou ale v názorech rozděleni - zatímco starší podle místního webu Proufu.ru žulovému Leninovi fandí, mladší se stavějí proti.

Původní gypsový Lenin stál v Ufě od roku 1924 a byl v SSSR jedním z prvních. Vůdce revoluce nejprve na podstavci stál, později ho autor pomníku posadil.

Nová žulová socha stojí v centru města na křižovatce ulic Leninova a Komunistická.

Reklama

Výběr článků

Načítám