Hlavní obsah

Maďarsko vyhlásilo nulovou toleranci lichvářům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský parlament zpřísnil postihování lichvy do té míry, že trestné bude nejen vícenásobné, ale také jednorázové půjčování peněz na mimořádně vysoký úrok. „Lichvě vyhlašujeme nulovou toleranci,“ uvedl premiér Viktor Orbán.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I jednorázové půjčení peněz na vysoký úrok je možné trestat až třemi lety vězení. Ministr spravedlnosti Tibor Navracsics přivítal zpřísnění trestního řádu a přislíbil tvrdý postih lichvářů.

„Budeme přísněji postihovat lichváře a musíme také lépe chránit svědky těchto případů. Odhalení případů lichvy často brání neochota postižených svědčit,“ uvedl ministr.

Lichva se rozšířila především v nejchudší severovýchodní části země, kde žije početná romská menšina. Zde se objevil také nový druh lichvy. Už se nepůjčují peníze, ale potraviny několikanásobně předražené oproti původní ceně.

Například v osadě Gadna na severovýchodě Maďarska byl nedávno zatčen místní starosta s manželkou, kteří prodávali potraviny místním Romům za přemrštěné ceny. Nezávislý starosta s manželkou provozoval ve svém domě nelegální obchod s potravinami.

„Starosta prodával potraviny za přemrštěné ceny a na vysoký úrok půjčoval peníze. Při vyplácení sociálních dávek si starosta dlužné částky ponechal,“ uvedla mluvčí policie Éva Novodonszki.

Kilogram chleba například prodával za 600 forintů (asi 60 Kč), když v normálním obchodě stojí 300 forintů (30 Kč), 20 Dkg salámu za 200 forintů (20 Kč) prodával za 900 forintů (90 Kč) a podobně. Starosta využíval situaci, že v osadě není žádný obchod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám