Hlavní obsah

Před rokem zabíjel v Maďarsku toxický červený kal

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko postihla před rokem největší ekologická katastrofa v dějinách země. Z protržené hráze odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka tehdy uniklo obrovské množství toxického červeného kalu, který usmrtil deset lidí a další stovky připravil o domovy.

Foto: Reuters

Článek

Nejvíce byly postiženy města Kolontár a Devecser. Červený kal se dostal až do vzdálenosti 18 kilometrů od místa tragédie. Katastrofa způsobila obrovské materiální škody. Bylo kontaminováno 800 hektarů půdy, řeka Marcal byla znečištěny jedovatými látkami, které v ní zničily veškerý život.

Strach přetrvává

Ve městech Kolontár a Devecser vyrostly nové domy, které dostali obyvatelé zničených domů zdarma, ale rány na psychice lidí jsou nadále patrné. Tímea Harasztosová říká, že hrůzné zážitky se jí vracejí ve snech.

„Navzdory všemu jsme se rozhodli zůstat žít v Kolontáru, kde jsme dostali nový dům. Naše dcera však nedávno onemocněla astmatem. Pravděpodobně je ve zdejším vzduchu něco nezdravého,“ řekla Právu.

Někteří obyvatelé se stále nemohou smířit s osudem. „Máme nový dům, ale je na okraji města a kolem je pusto. Kdysi jsme bydleli téměř v centru Kolontáru, znali jsme všechny sousedy,“ stěžuje si Gyula Nagy.

Pomoc státu vyvolala i závist

Mezi obyvateli se objevuje závist, která začíná převládat nad pocitem lítosti a solidarity s postiženými katastrofou. „Závidí nám nové domy,“ dodává Nagy. Mnozí totiž nevěřili v efektivní a účinnou pomoc státu, vzali jako odškodnění peníze. V Kolontáru však vyrostlo 21 krásných nových domů, které vytvořily zcela novou ulici. V Devecseru vyrostlo až 87 nových domů. Tady vznikla nová čtvrť.

Mezi Kolontárem a poškozenou odkalovací nádrží postavili novou ochrannou hráz. Za rok vyměnili 560 kubíků kontaminované zeminy, kterou uložili na území hliníkárny. Odborníci letos v létě označili okolí za ekologicky nezávadné.

Reklama

Související témata:

Související články

Odkalovací maďarská nádrž dál praská

Prasklina v severní stěně odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka dosáhla šíře 55,5 centimetrů a stěna hrozí zřícením. Podle státního tajemníka životního...

Výběr článků

Načítám