Hlavní obsah

Volby v Berlíně vyhrála SPD, uspěla i pirátská strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Zemské volby v Berlíně podle prvních předběžných výsledků vyhrála dosud vládnoucí sociální demokracie (SPD). Průlom zaznamenala Německá pirátská strana, která by měla vůbec poprvé v Německu zasednout v zemském sněmu.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Lídr pirátské strany Andreas Baum. Jeho strana získala v zemských volbách v Berlíně 9,1 procenta hlasů.

Článek

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové podle odhadů skončili druzí: mají sice lepší výsledek než před pěti lety, zůstanou ale v opozici.

SPD získala 28,5 procenta hlasů. Proti posledním volbám sice ztratila, její předák Klaus Wowereit se přesto může podle očekávání chystat na třetí funkční období v čele německé metropole, která je současně jednou z 16 spolkových zemí. Jako nejpravděpodobnější koaliční partner SPD z voleb vyšli Zelení, kteří obdrželi 17,5 procenta hlasů.

"Většina průniků množin ukazuje na stranu Zelených, ale uvidíme," nechal populární primátor otevřenou odpověď na otázku, s kým půjde do koalice.

Za vítěze se může označit i pirátská strana, která získala 9,1 procenta hlasů. To by této malé straně, spojované dosud hlavně s požadavky na svobodné využívání internetu, umožnilo poprvé zasednout v regionálním parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám