Hlavní obsah

Do vyšetřování kauzy Promopro se mají zapojit i Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do vyšetřování sporné zakázky pro firmu Promopro se podle zpravodajského serveru Týden.cz asi zapojí britská prokuratura. O spolupráci ji požádalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které na případ dohlíží.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Článek

"Požádali jsme Velkou Británii o právní pomoc a nyní čekáme na odpověď," řekla serveru mluvčí zastupitelství Irena Válová. Nechtěla uvést, co konkrétně čeští žalobci po britské straně chtějí. "Obecně ale mohu říct, že obsahem právní pomoci bývají požadavky od vyslechnutí svědků po zjištění finančních toků a zajištění listinných dokumentů," uvedla Válová.

Server uvádí, že do Británie vedou stopy od offshorové společnosti Deeside Service Solutions, na jejíž rakouské konto poslala zhruba 135 milionů korun společnost NWDC, jeden ze subdodavatelů firmy Promopro. Přístup k penězům, které nechalo ministerstvo financí zablokovat, měl přitom společník majitele firmy Promopro.

Tato firma zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech během českého předsednictví EU. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 milionů korun. Ministerstvo v únoru uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů korun. Případ vyšetřuje kromě policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám