Hlavní obsah

Maďarský parlament zbavil expremiéra Gyurcsánye poslanecké imunity

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Před soudem se bude obhajovat bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány za údajné zneužití pravomocí. Parlament jej v pondělí večer zbavil poslanecké imunity. Tento krok podpořilo 306 poslanců, proti bylo 52 poslanců opoziční Maďarské socialistické strany.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

Poprvé od pádu komunismu stane před soudem bývalý premiér jako obviněný. Gyurcsány měl v roce 2008 souhlasit s výstavbou obřího zábavního parku King's City u jezera Velence. Po jednání s investory tuto myšlenku otevřeně podpořil. V rámci připravované výstavby následně došlo k převodům pozemků, na nichž měl stát prodělat asi 1,3 miliardy forintů (asi 130 miliónů Kč). Podle expremiéra to není pravda.

Gyurcsány prohlásil, že se rád obhájí před soudem, ale vládní koalici obvinil z pokusu o zinscenování politického procesu, jaké se naposledy konaly v Maďarsku v 50. letech.

„Premiér Viktor Orbán a generální prokurátor mně chtějí vidět na lavici obžalovaných. Nemáte většinu proto, abychom jste se obrátili proti svobodě uplynulých dvaceti let,“ uvedl Gyurcsány v projevu před poslanci maďarského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám