Hlavní obsah

Do osady v centru Bratislavy se nastěhovala romská rodina

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Romská rodina Romana Galby z Malacek se v těchto dnech stěhovala do provizorní osady postavené před časem v centru Bratislavy občanským aktivistou Alojzem Hlinou. „Nemáme kde bydlet. Náš dům v Malackách jsme museli zbourat a vedení města nám zatím nepomohlo,“ řekl Právu Galba (38).

Článek

V osadě, v těsném sousedství ministerstva zemědělství, se přes den zdržují dva dospělí a devět dětí. Na noc se zatím vrací do Malacek, kde jim Hlina na své náklady dal postavit obytný kontejner. Ten však musí v úterý odstranit. Co bude potom s rodinou Romana Galby, zatím nikdo neví. Rodina má příjem 300 eur měsíčně (přes 7000 Kč).

„Pro šest dětí začala škola a náklady jsou vysoké,“ dodal Galba.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nejmenšímu dítěti jsou čtyři měsíce.

„Naše nejmenší dítě má čtyři měsíce. Bojím se, že mi děti vezmou a umístí je do ústavu,“ řekla matka Petra (35). Větším dětem se výlet do Bratislavy líbí a v improvizované osadě si okamžitě začínají hrát. Rodiče musí dávat pozor, aby děti nevyběhly na ulici pod kola projíždějících automobilů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romská rodina v centru Bratislavy

Romové se s negativní reakcí Bratislavanů zatím nesetkali. „Dokonce nám donesli pro děti nějaké sladkosti a malinovku. Říkali, že musíme bojovat a nesmíme se vzdát,“ neskrývá překvapení Galba.

Obyvatelka nedalekého domu v neděli odpoledne venčila psa a překvapeně hleděla na nové sousedy. „Je to smutné, že rodina s devíti dětmi musí být tady na ulici,“ kroutila hlavou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romská rodina v centru Bratislavy

Rodina je v Bratislavě zatím jenom přes den. „Spát se tu nedá,“ říká matka. Občanský aktivista a podnikatel Hlina se snaží pro rodinu sehnat ubytovnu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Děti považují pobyt v Bratislavě za výlet.

„Úřady řešení tohoto problému neustále odkládají. Vedení Malacek jim slíbilo obytný kontejner, ale stále o tom není definitivně rozhodnuto,“ říká Hlina.

Reklama

Výběr článků

Načítám