Hlavní obsah

Pláč a smutek. S hokejisty se v Jaroslavli rozloučilo sto tisíc lidí

– Jaroslavl

Asi sto tisíc lidí přišlo v sobotu uctít památku hokejistů týmu Lokomotiv Jaroslavl, kteří zahynuli při havárii letadla Jak 42, uvedla RIA Novosti. Poklonit památce obětí se přišel i ruský premiér Vladimir Putin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzpomínková bohoslužba pro hokejisty Lokomotivu JaroslavlVideo: Reuters

 
Článek

Pietní akt se konal v hale týmu nazvané Arena 2000. Na ledové ploše byl modrý koberec. Před pohřbem byly v hale vystavené i rakve sedmi hráčů a dalších sedmi členů realizačního týmu, kteří budou pochováni v Jaroslavli. Těla většiny dalších obětí tragédie letounu Jak-42 byla převezena do jejich rodných zemí či měst.

Foto: Reuters

Lidé před vchodem do Areny 2000

U rakví a portrétů dalších hokejistů a členů realizačního týmu pokládali fanoušci i hokejové osobnosti květiny, modlili se nebo jen tiše vzdávali čest památce svých hrdinů či kamarádů. Kromě fanoušků přišli i prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, šéf KHL Alexandr Medvěděv či ředitel rady soutěže Vjačeslav Fetisov.

I poté, co opustili halu, mnozí příznivci týmu nešli domů a před ní tleskali nebo skandovali Loko, Loko, Loko. Z ampliónů zněl zvuk lokomotivy.

"Byla to má první štace, prožil jsem tu roky, dvakrát vyhrál titul, to město mi přirostlo k srdci... Měl jsem tu spoustu přátel, z kterých - dá se říct - 90 procent zůstalo v tom letadle," řekl na místě tryzny zdrcený Vladimír Vůjtek st., který tým " koučoval až do letošního jara, kdy s ním převzal a oslavil medaile za třetí příčku v uplynulé sezoně KHL.

Foto: Alexei Nikolsky, Reuters

Památku hokejistů uctil i premiér Ruské federace Vladimír Putin.

 Příčina nehody není známa

Zatím se nepodařilo zjistit příčinu pádu stroje, který havaroval poté, co se s potížemi odlepil od země. Předběžná analýza dat z černých skříněk nedala zatím jednoznačnou odpověď, co bylo příčinou tragédie. Zatím se ale nepotvrdilo, že by to bylo vadné palivo, protože motory běžely normálně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám