Hlavní obsah

Kvůli rabování skončili v Anglii za mřížemi už dva jedenáctiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Policie v anglickém Nottinghamu ve čtvrtek obvinila jedenáctiletou dívku, která se podílela na středečních nepokojích ve městě. Policie už dříve zadržela stejně starého chlapce, který se účastnil rabování.

Článek

Dívka v Nottinghamu zůstává ve vazbě. Čelí obvinění z poškozování cizího majetku. Celkem policie ve městě zatkla 105 lidí, z nichž 46 už bylo obviněno. Jsou mezi nimi také tři čtrnáctiletí hoši.

Chlapec z Romfordu dostal trest i minulý týden

Jedenáctiletá dívka je spolu se stejně starým hochem z Romfordu v hrabství Essex nejmladší z obviněných. Hoch z Romfordu stanul před soudem v Londýně ve středu, kde přiznal, že byl součástí dvaceti- až třicetičlenné skupiny, která v pondělí v noci vyrabovala obchodní dům Debenhams.

Chlapec se přiznal ke krádeži odpadkového koše v ceně 50 liber (asi 1500 korun), s níž se dal před přivolanými policisty na útěk. „Vzal jsem ho, abych ho mohl někomu dát,“ řekl.

Od obvinění z násilnictví policie v chlapcově případě upustila. Během stání ale vyšlo najevo, že hoch byl už jednou trestán, a to teprve před týdnem, kdy obdržel soudní příkaz.

Soud v Highbury v severním Londýně, před nímž chlapec stanul, vyřizuje případy nepřetržitě i za nocí. Podobné je to i jinde, třeba ve zmíněném Nottinghamu, kde soudce Tim Devas mimo jiné uděloval zadržené mládeži rady, aby si uspořádala vlastní život.

Policie apeluje na komunity a rodiny

Policie mezitím vyzvala místní komunity, aby pomohly vypátrat útočníky z ulic, které místy v předchozích nocích připomínaly bojové zóny. Naléhala na rodiny, aby se spojily se svými dětmi a postaraly se o to, aby se nepodílely na násilnostech.

Mnoho z nich pochází z oblastí s vysokou nezaměstnaností, které pociťují dopady vládních škrtů. Stejně tak se hovoří o dopadech škrtů na policii a na sociální služby v nejchudších čtvrtích, jako třeba Tottenham a Hackney.

Britské listy se ale shodují, že to nepokoje zdaleka nevysvětluje. The Guardian se například domnívá, že násilí je „důsledkem způsobu života, jaký si násilníci vybrali nebo si mysleli, že musí vést“.

Policie od prvních nepokojů v sobotu v noci zatkla přes 1500 lidí, upřesnila ve čtvrtek stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám