Hlavní obsah

Jde tu o život, je to válečná zóna, popisují Češi situaci v Londýně

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdá se, že situace ve Velké Británii se neuklidňuje, spíše naopak. Kontaktovali jsme několik Čechů a Slováků žijících v Londýně a dostali jsme se tak k exkluzivním zpovědím, jak to v britské metropoli vypadá aktuálně. Situace byla prý horší, než je z médií patrné. Zasažený byl téměř celý Londýn a na ulicích šlo ve večerních hodinách o život. Nyní se nepokoje přenesly například do Manchestru.

Foto: Profimedia.cz

Večer není v ulicích velkých britských měst ani trochu bezpečno.

Článek

"Noc z pondělí na úterý byla hrozná. Škody nejdou spočítat. Bydlím v klidnější části čtvrti Hackney ve východním Londýně, která patří mezi ty nejchudší a je to patrné i na složení obyvatelstva. Obchod, nad kterým bydlím, vyrabovali a jen o ulici vedle vykradli a zapálili tabák pákistánského prodejce, kam si celá čtvrť chodila pro tabák a noviny. Oheň prodejnu zcela zničil," řekl Novinkám Slovák Peter U.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zničeném Croydonu museli hasiči zasahovat i přes denVideo: Reuters

"Ve dne je tu relativně bezpečno, lidé pracují na odklízení následků nočních nepokojů, ale v noci se znovu vše mění. Neodvážím se tvrdit, že je vše už u konce. Možná jen co se týče Londýna. Vše se spíše jen přesune do dalších míst. Vždyť tady u nás už není co ničit a krást. Hrozné je, že loupí a ničí i 12leté děti. Jde tu o život," dodal 29letý Slovák.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výtržnosti se přenesly do centra Manchesteru Video: Reuters

Rozsah nepokojů je reálně daleko větší

"Nepokoje se dotýkají i obrovského množství pracujících. My máme kanceláře na Old Street směrem na Hackney. V úterý jsme museli vyklidit práci okolo čtvrté odpoledne, kdy za námi přišli policisté s tím, ať jdeme radši domů," řekl Jakub Rafaj, který bydlí v části Londýna zvané Surrey Quays. Jeho slova potvrdila i další Češka žijící v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Nepokoje tvrdě zasáhly i čtvrť Croydon na jihu Londýna.

"Nepokoje se týkají celého Londýna a nikoliv jen těch několika ohnisek, která jsou zatím všeobecně prezentována. Je toho opravdu mnoho, vykradeno bylo obrovské množství obchodů. Nevyhnulo se to ani obchodu Hugo Boss v prestižní čtvrti Chelsea. V celém severním Londýně je pak už velký problém najít jakýkoliv bankomat," řekla pro Novinky Veronika Polyaková.

...vypadá to tu teď jako válečná zóna. Všude jsou policejní pásky, někde je dokonce stále kouř po požárech a doopravdy každý obchod zde byl vykraden a zničen.
občan londýnské čtvrti Tottenham Marco El Gabry

"Cestou do práce jsem v úterý ráno viděla tři vyhořelé autobusy a minula jsem mnoho vyrabovaných obchodů. Všichni pouze čekají na to, zda se vše uklidní a kdy," dodala Polyaková, jejíž pracovní kolega Marco El Gabry žije přímo v těžce zasažené londýnské čtvrti Tottenham.

Z Tottenhamu válečná zóna, jde o život

"Oblast okolo mého domu byla v sobotu na samém počátku nepokojů, je nejhůře zasažená, a abych byl zcela upřímný, vypadá to tu teď jako válečná zóna. Všude jsou policejní pásky, někde je dokonce stále kouř po požárech a doopravdy každý obchod zde byl vykraden a zničen," popsal situaci Angličan Marco El Gabry.

"Londýn je teď bezpečný v ranních hodinách, kdy se lidé scházejí v ulicích a probírají situaci. Okolo poledne už však začínají přemýšlet, kde se to znovu semele. Nejzajímavějším příběhem posledních dní je zde to, že se lidé ve svých komunitách stmelili a rozhodli se dalším nepokojům sami postavit. Myslí si totiž, že policie svou práci zanedbává, a tak berou vše do svých rukou. Chtějí konec teď. I kdyby měla zakročit armáda," dodal pro Novinky El Gabry, který není příliš optimistický směrem do budoucna.

Brzký konec v nedohlednu?

"Osobně si nemyslím, že by měly nepokoje v brzké době zcela utichnout. Vše se rozšířilo ze severovýchodního Londýna do celé země. Nacionalisté (Britská národní strana) právě nyní (úterý 22:20) pochodují skrz čtvrť Enfield a skandují různá hesla. Lidé tu tvoří domobranu a skandují "E - E - EDL!", což je název anglické antiislamistické skupiny Liga na obranu Anglie. Nevypadá to tu dobře, ačkoli se dnes hlavní nepokoje přesunuly do Manchesteru, Birmighamu a dalších měst," dodal Brit.

S jeho slovy se ztotožňují i tisíce lidí na sociální síti Twitter, kde mnozí znepokojeně sledují agresivní příspěvky šéfa extrémistické Britské národní strany Nicka Griffina.

Irský komik: Griffin je hlupák

"Griffin se z nepokojů snaží udělat rasovou válku. To je asi jediná věc, která se dnes dala předvídat. My tady na Elthamu žádné rasové nepokoje nemáme," reagoval na Twitteru tamější obyvatel Simon Neville.

"Právě si čtu Griffinovy příspěvky na Twitteru. Doslova řečeno, on opravdu nevidí bílé lidi, kteří rabují. Hlupák," reagoval krátce po půlnoci irský komik Dara O Briain.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám