Hlavní obsah

Britský voják usekl bojovníkovi Tálibánu prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské ministerstvo obrany vyšetřuje tvrzení, že britský voják usekl minulý rok prsty zabitému bojovníkovi Tálibánu. Uvedla to televize Sky News. Chtěl si je ponechat jako suvenýr.

Foto: Reuters

Britští vojáci na patrole v Afghánistánu

Článek

Voják v Afghánistánu sloužil u skotského pluku Argyll and Sutherlnad Highlanders, který má základnu v Kentu. Ten byl od loňského září až do dubna nasazen na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand, kde je velmi aktivní Tálibán.

Ministerstvo zatím neuvedlo, zda byl voják zproštěn služby ani další podrobnosti k případu.

Ministerstvo zatím neuvedlo, zda byl voják zproštěn služby ani další podrobnosti k případu.

Armádní zdroj řekl listu The Sun: „Vypadá to, že uřezal prsty mrtvých bojovníků Tálibánu. Panuje fáma, že si je chtěl schovat jako suvenýr. Obvinění otřáslo jednotkou.“ Podle tohoto zdroje je do případu zapleten jen jeden člen jednotky, který byl v Afghánistánu poprvé.

Ministerstvo to bere vážně, protože podle islámských tradic musí být tělo pohřbeno se všemi částmi těla. Obává se negativních reakcí Afghánců.

Není to první případ znetvoření zabitých Tálibánců. Loni jeden britský voják uřízl mrtvému bojovníkovi hlavu, aby ukázal, že byl zlikvidován vysoký velitel Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám