Hlavní obsah

Následky atentátu v Oslu mohly být horší, Breivika čeká druhý výslech

Právo, CNN, Novinky, DPA, ČTK, vpl, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Následky atentátu v centru Osla mohly být podstatně děsivější, nebýt šťastné náhody. Útočník špatně zvolil místo k odpálení „pojízdné bomby.“ Její účinky pak byly značně slabší, než za jiné situace. Breivik bude v pátek podruhé vyslechnut.

Článek

„Atentátník Andres Behring Breivik zaparkoval automobil s několika sty kilogramy výbušnin přesně nad sklepeními u hlavního vchodu do výškové budovy,“ upozornil Per Neergaard, odborník na výbušniny organizace Hilfsorganisation Norsk Folkehjalp v listu Verdens Gang.

„Při výbuchu se část auta propadla dolů, do sklepů. To zachránilo mnoho lidských životů a zabránilo nesrovnatelně větším škodám,“ zdůraznil.

Exploze mezi budovami ve vládní čtvrti prorazila do betonových stropů sklepení díru o průměru čtyř metrů, tlaková vlna zabila osm lidí a vážně poškodila budovy s kancelářemi pro dva tisíce úředníků. V nejvyšším patře pracoval norský premiér Jens Stoltenberg. Po bombovém útoku se přestěhoval spolu se svým štábem do ministerstva obrany, kde několik hodin působil v podzemním bunkru.

Breivika čeká druhý výslech

Brievik, který je držen na samotce ve vazební věznici Ila, byl vyslechnut v sobotu. Zástupce policie Pal-Frederick Hjort Kraby uvedl, že od té doby získala policie výrazné množství nových informací, a je opět připravena útočníka vyslechnout ve svém sídle.

Další výslechy mají následovat v příštích týdnech

Na ostrově stále působí 50 vyšetřovatelů.

Klíčovou otázkou je stále to, zda Breivik jednal sám. Momentálně panuje přesvědčení, že ano. „V tuto chvíli si nemyslíme, že do akce bylo zapojeno více lidí,“ uvedla šéfka zpravodajců vnitra Janne Kristiansenová. „Myslíme si, že jednal sám.“

Dodala, že až do útoku Breivik neporušoval zákony. Zbraně si registroval a hnojivo koupil kvůli tomu, že měl farmu. Podle ní i jeho komunikace na internetu byla umírněná.

„Byl to, čemu říkáme osamělý vlk. A osamělý vlk vždy jedná sám, nemá nikde komplice. Věříme ale, že měl kontakty se zbytkem světa, a ty prošetřujeme,“dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám