Hlavní obsah

Soud odložil líčení s expremiérkou Tymošenkovou, ta chtěla aspoň měsíc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Soud v Kyjevě odložil další líčení s bývalou ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou na 6. července, aby se její nový advokát Mykola Tytarenko měl čas seznámit s materiály případu. Uvedla to agentura RIA Novosti.

Článek

Podle Tymošenkové je nereálné, aby se její nový právník za tak krátkou dobu seznámil s případem. „Požadovali jsme měsíc, místo toho jsme dostali den,“ uvedla Tymošenková.

Tymošenková přišla o ministerský post po hlasování o nedůvěře v březnu 2010. Obžaloba ji viní ze zneužití 425 miliónů dolarů (asi 7,1 miliardy korun), které vláda v roce 2009 získala z prodeje emisních povolenek v rámci Kjótského protokolu. Další kauzou je podpis nevýhodné smlouvy o dodávkách plynu s Ruskem, která se velmi negativně promítla do ukrajinské ekonomiky.

Bývalá premiérka jakékoli obvinění odmítá a poukazuje na politický kontext a pomstu prezidenta Viktora Janukovyče za prozápadní „oranžovou revoluci“ z roku 2004. Hodlá se obrátit se svou stížností na Evropský soud pro lidská práva.

Pokud bude usvědčena, hrozí jí až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám