Hlavní obsah

Nakažené klíčky ve Francii pocházejí z Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Semena zeleninových klíčků, které ve Francii v posledních dnech zřejmě rozšířily nebezpečnou střevní infekci jako předtím v Německu, pocházejí prý z Velké Británie. Napsala to v sobotu agentura DPA s odvoláním na oznámení francouzského ministerstva ochrany spotřebitelů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Infekce s krvácivými průjmy se objevila v oblasti Bordeaux na západě země, z toho u dvou pacientů se našly bakterie EHEC agresivního kmene O104.

Státní tajemník ministerstva ochrany spotřebitelů Frédéric Lefebvre v pátek večer oznámil, že podezřelá semena hořčice, pískavice a rukoly dodala britská semenářská a osivová firma Thompson & Morgan francouzskému řetězci Jardiland. Z nich pak bylo připraveno pohoštění pro rodičovskou schůzku jisté mateřské školy v Begles.

Z desítky účastníků nakažených EHEC pak pět mělo vážnou a potenciálně smrtelnou komplikaci, takzvaný hemolyticko-uremický syndrom (HUS), při němž selhávají ledviny a vyskytuje se chudokrevnost. Lefebvre vyzval tyto klíčky nekonzumovat.

Britské zdravotnické orgány už francouzské podezření prověřují, oznámila stanice BBC. Firma zatím obvinění odmítá.

Onemocněly i děti v Lille

Obdobné onemocnění se projevilo ve stejné době i v severofrancouzském Lille, kde se několik dětí nakazilo zřejmě hamburgery s mletým masem dodávaným z Německa, Belgie a Nizozemska. Čtyři z nakažených dětí musely být v pátek večer ještě v nemocnici.

Epidemie zmutované střevní bakterie EHEC zabila od května 42 lidí v Německu a jednu ženu ve Švédsku.
Bakterií, jejímž zdrojem je podle všeho farma na pěstování klíčků a výhonků v severním Německu, se infikovalo kolem 3800 lidí z 16 zemí. Z toho 850 pacientů trpí HUS. Počet nových případů nákazy soustavně klesá od 22. května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám