Hlavní obsah

Cisterciáčtí mniši v klášteře pořádali diskotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Papež Benedikt XVI. dal uzavřít slavný cisterciácký klášter v Římě. Mniši v něm pořádali taneční vystoupení, koncerty a módní přehlídky, napsaly italské listy La Stampa a Il Foglio. Mniši k sobě zvali i popovou zpěvačku Madonnu.

Foto: Profimedia.cz

Římská bazilika Svatého kříže v Jeruzalémě

Článek

Cisterciáci v římském klášteře Svatého kříže v Jeruzalémě působili přes pět století. Papež měl jeho uzavření nařídit už v březnu a zdejší komunita měla dva měsíce na přestěhování do jiných klášterů.

Podle italských deníků v bazilice vznikla skupina Přátel Svatého kříže, která si oblíbila neortodoxní aktivity včetně tanců, během nichž pozvané jeptišky poskakovaly kolem oltáře. Jedna z nich se dříve dokonce živila jako tanečnice na diskotékách. Video z jejího vystoupení s krucifixem se objevilo na internetu.

Skupina však pořádala i koncerty a módní seance. Mezi pozvanými hosty měla být i popová hvězda Madonna. Spojení s módou není překvapivé v případě bývalého dlouhodobého opata kláštera Simona Fiorasa, jenž kdysi působil v Miláně jako módní návrhář. Fioraso ovšem musel klášter opustit už před dvěma lety.

Bazilika Svatého kříže v Jeruzalémě

Kostel byl postaven už ve čtvrtém století jako palácová kaple nedaleko římského Lateránu. Podle tradice se v něm uchovávají ostatky Kristova kříže, který údajně našla svatá Helena v Jeruzalémě.

Budova prošla během staletí mnoha přestavbami, z nichž ta poslední jí v polovině 18. století vtiskla pozdně barokní podobu. Přímo k ní přiléhá cisterciácký klášter.

      zdroj: ČTK

Vatikán zprávu o rozpuštění klášterní komunity nepopřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám