Hlavní obsah

Alžběta II. přijala Obamu, americko-britské vztahy jsou mimořádné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. uvítala v úterý v Buckinghamském paláci v Londýně amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho ženu Michelle. Jednání s britským premiérem Davidem Cameronem se uskuteční ve středu, oba však už v úterních Timesech zdůraznili ve společném článku, že britsko-americké vztahy jsou mimořádné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželé Obamovi se setkali s britskou královnou i princem CharlesemVideo: Reuters

 
Článek

"Náš vztah není jen speciální, ale je klíčový - pro nás i pro svět. Když Spojené státy a Británie stojí společně, náš lid i lidé na celém světě mohou být ve větším bezpečí a žít ve větší prosperitě," napsali oba politici.

Slíbili také, že neopustí demonstranty, kteří usilují o demokracii v arabských zemích. "Nebudeme stát stranou, když jejich naděje budou rozbíjet bomby, kulky a granáty," napsali a dodali: "Zdráháme se použít síly, ale když naše zájmy a naše hodnoty souzní, víme, že naší odpovědností je jednat.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alžběta II. připravila pro Obamu monstrózní showVideo: Reuters

Právě dění v arabských zemích má být jednou z klíčových otázek jednání, kterého se zúčastní i vicepremiér Nick Clegg.

Obama přiletěl do Británie předčasně už v pondělí večer, aby se vyhnul oblaku sopečného popela z Islandu. Noc strávil v londýnské rezidenci amerického velvyslance.

Ještě před slavnostním ceremoniálem v zahradách Buckinghamského paláce se Obama provázený manželkou Michelle krátce sešel s královskými novomanželi, princem Williamem a jeho manželkou Kate.

Pak za doprovodu královnina manžela, vévody z Edinburghu, vykonal přehlídku čestné gardy. Po obědě s Alžbětou II. Obamovi navštíví Westminsterské opatství, kde položí věnec k hrobu neznámého vojína. Poté se zastaví v Downing Street a pozdraví premiéra Camerona a jeho ženu Samanthu. V Buckinghamském paláci pak americký prezident přijme vůdce labouristické opozice Eda Milibanda. Večer na Obamovu počest královna uspořádá státní večeři.

Ve středu dopoledne se s americkým prezidentem setkají Cameron a vicepremiér Nick Clegg. Na pořadu jednání by měla být ekonomika i zahraniční konflikty, například Libye a Afghánistán, kde obě země vedou společné vojenské operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám