Hlavní obsah

Sčítání lidu provází na Slovensku chaos, formuláře posílají i mrtvým

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci nadcházejícího sčítání lidu dostali na Slovensku sčítací formuláře také lidé, kteří jsou už několik let po smrti. Podle deníku Pravda je tento problém nejrozsáhlejší v obci Báhoň nedaleko Trnavy, kde byly vystaveny sčítací formuláře sto lidem, kteří už nežijí.

Článek

„Ti lidé už dávno zemřeli. Jsou to ročníky 1908 až 1912,“ říká místní matrikářka Eva Lojová. Nechápe, jak k takové chybě mohlo dojít, když od úmrtí těchto lidí proběhla už dvě sčítání lidu. Podobný problém se objevil také v obcích Oravská Lesná, Zemplínske Teplice a Smižany.

Dalším problémem jsou sčítací formuláře dodávané na adresy, z nichž se již lidé odstěhovali. „Je v tom hrozný chaos. Všechny přihlašovací lístky i oznámení o úmrtí přitom zasíláme na policii,“ dodává Lojová.

Ve zmíněných Smižanech například žije početná romská komunita. Sčítání odhalilo v této komunitě množství neevidovaných dětí a nepřihlášených obyvatel. Podle odborníků bylo nesprávné, že podkladem ke sčítání lidu nebyla evidence obcí, ale centrální registr obyvatel. Obce mají o svých obyvatelích lepší přehled.

Sčítání lidu na Slovensku začíná v noci z pátku na sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám