Hlavní obsah

Dánsko požaduje mořské dno kolem severního pólu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko v OSN vznese požadavek na přičlenění dalších podmořských oblastí v Arktidě včetně té kolem severního pólu. Oznámila to dánská ministryně zahraničí Lene Espersenová.

Foto: Profimedia.cz

Dánská ministryně zahraničních věcí Lene Espersenová

Článek

"Myslíme, že Dánsko bude schopno odůvodnit své požadavky na oblast, která mimo jiné zahrnuje podmořské dno v oblasti severního pólu," citovala agentura AFP z komuniké ministryně. "Sám severní pól jako takový ale není předmětem našich požadavků," dodala.

Espersenová potvrdila, že Dánsko a jeho autonomní území Grónsko a Faerské ostrovy společně vypracovávají strategii pro Arktidu na deset příštích let, a že dokument má být hotov v polovině června.

Kodaň žádá přiřčení nejméně pěti oblastí, zejména kolem Grónska a Faerských ostrovů. Žádost předloží komisi OSN nejpozději do tří let.

Dánsko není jediné, kdo si nárokuje mořské oblasti v Arktidě. Své zájmy zde mají i další severské země, ale také USA, Rusko a Kanada. V pozadí konkurujících si nároků jsou očekávaná velká naleziště ropy a zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám