Hlavní obsah

Sovětský policista dostal za masakr na litevské hranici doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Soud v Litvě poslal ve středu na zbytek života za mříže bývalého příslušníka sovětské polovojenské policie Omon. Konstantin Michailov byl uznán vinným z podílu na zabití sedmi pohraničníků na přechodu Medininkai po vyhlášení nezávislosti Litvy na Sovětském svaze v roce 1991.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Michailov

Článek

Michailov, jenž byl zatčen v sousedním Lotyšsku, kde získal občanství, svůj podíl na vraždách, známých jako masakr v Medininkai, odmítal. Při závěrečném verdiktu neprojevil žádné emoce a v klidu se díval na lidi na galerii, uvedla agentura AFP s tím, že má 20 dní na odvolání.

Michailov dříve uvedl, že za útokem podle jeho názoru stál útvar Omon z Vilniusu, nikoliv jeho oddíl umístěný v Rize.

Při útoku na přechodu Medininkai v poslední červencový den roku 1991 zemřelo na místě šest pohraničníků. Navíc byl zraněn jeden celník, jenž svým zraněním později podlehl.

Litva se v té době snažila zavést hraniční kontroly, neboť v předchozím roce jednostranně vyhlásila nezávislost na SSSR. Oprávněnost zřizování hraničních přechodů však bylo sporné, neboť země ještě nebyla mezinárodně uznána. Masakr v Medininkai byl jedním z nejkrvavějších incidentů v rámci osamostatňování, jemuž se Sověti snažili zabránit. Pár měsíců na to však Sovětský svaz nezávislost Litvy uznal.

Litevské úřady v souvislosti s vraždami nadále pátrají po třech osobách, o nichž se domnívají, že žijí v Rusku. Moskvu obvinily, že tyto lidi kryje.

Reklama

Výběr článků

Načítám