Hlavní obsah

Tony Blair z peněz na charitu platil drahý hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý britský premiér Tony Blair se dostal do problémů. Penězi z fondu na pomoc dětem v rozvojových zemích platil v roce 2007 kancelář v luxusním hotelu v Izraeli, kde pracoval jako vyslanec blízkovýchodního kvartetu, který tvoří USA, Rusko Evropská unie a OSN.

Foto: Reuters

Britský expremiér Tony Blair

Článek

Podle listu Daily Express Tony Blair takto, v době kdy už nebyl premiérem, použil asi 400 000 liber od fondu, aby zaplatil pokoje v exkluzivním jeruzalémském hotelu American Colony. Trávil tam přibližně jeden týden v měsíci. Noc tam přijde na 550 liber.

Odkud přišly peníze, zjistila kancelář současného konzervativního premiéra Davida Camerona. Blairovým štědrým sponzorem byl britský Úřad pro mezinárodní rozvoj (DfID). Konzervativní poslanec David Amess k tomu uvedl: „Úřad by mu neměl dávat peníze. Měly být použity pro chudé a na investování v rozvojových zemích.“

Blízkovýchodní kvartet byl založen v Madridu v roce 2002 s cílem zastavit v době druhé intifády eskalující se konflikt mezi Palestinci a Izraelem. Kromě několika setkání s představiteli zúčastněných stran nepřinesl žádné výsledky.

Blair má navíc ještě jeden vroubek, v lednu 2008 začal pracovat pro banku J. P. Morgan Chase za milión dolarů. Bylo mu vytýkáno, že jde o střet zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám