Hlavní obsah

Bývalý ukrajinský prezident vyšetřován kvůli vraždě novináře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje bývalého prezidenta Leonida Kučmu pro podezření, že byl v roce 2000 zapleten do vraždy opozičního novináře Heorhije Gongadzeho. Oznámil to v úterý zástupce generálního prokurátora Renat Kuzmin.

Článek

Úřady exprezidentovi omezily volný pohyb.

O Kučmovi, jenž vládl v letech 1994 až 2005, se v souvislosti s vraždou zakladatele internetové stránky Ukrajinska Pravda hovoří léta. Podle Kuzmina je exprezident podezřelý, že vraždu nepohodlného žurnalisty organizoval. Je podezřelý též ze zneužití pravomocí.

Novinářovo bezhlavé tělo bylo nalezeno na podzim roku 2000 v lese nedaleko Kyjeva. Hlavu Gongadzeho našli policisté zakopanou v zemi až o devět let později. Gongadzeho vražda pobouřila celou zemi a byla jedním z faktorů, které vedly ke změně režimu v roce 2004.

Kučma obvinění popírá. Důkazem proti němu ale mají být nahrávky z roku 2000, na nichž se šéfem své kanceláře Volodymyrem Lytvynem hovořil o umlčení Gongadzeho. O Kučmově podílu vypověděl též generál Oleksij Pukač, jenž vraždu vykonal na příkaz exministra vnitra Jurije Kravčenka. Pukač skončil za mřížemi, Kravčenko spáchal sebevraždu.

Prokuratura současně Kučmu vyšetřuje kvůli údajnému zbití bývalého novináře Oleksije Podolského, který byl unesen v červnu 2000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám