Hlavní obsah

Vraždu novináře Gongadzeho si objednal ukrajinský ministr vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští vyšetřovatelé s konečnou platností označili bývalého ministra vnitra Jurije Kravčenka za iniciátora vraždy opozičního novináře Heorhije Gongadzeho v roce 2000. V úterý to uvedl ukrajinský tisk. Vykonavatelem vraždy byl podle vyšetřovatelů generál Oleksij Pukač.

Foto: Profimedia.cz

Heorhij Gongadze na snímku z roku 2000

Článek

Podle vyšetřovatelů vraždu novináře nařídil ministr Kravčenko generálu Pukačovi 13. nebo 14. září 2000 ve své kanceláři. "Pukač příkaz splnil kvůli osobnímu zájmu a možnosti služebního postupu," uvádí se ve zprávě o vyšetřování.  [celá zpráva]

Na vraždě se bezprostředně podíleli tři další Pukačovi spolupracovníci, kteří si již odpykávají dlouholeté tresty vězení. Valeri Kopstěnkop a Olexander Popovič dostali po třinácti letech. Mykola Protasov dvanáct.

Ministr spáchal sebevraždu

Pukač, který osobně Gongadzeho uškrtil, se devět let skrýval a zatčen byl až loni v létě. Ke svému činu se doznal. Hrozí mu doživotí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Spolupachatelé na vraždě Gongadzeho Protasov a Kostěnko

Ministr Kravčenko se trestu vyhnul drastickou cestou. V roce 2005 spáchal sebevraždu v den, kdy měl o Gongadzeho případu vypovídat. V dopise na rozloučenou nicméně uvedl, že s vraždou nemá nic společného a že se stal obětí politických intrik.[celá zpráva]

Hlavu zavražděného našli až po devíti letech

Novinářovo bezhlavé tělo bylo nalezeno na podzim roku 2000 v lese nedaleko Kyjeva. Hlavu Gongadzeho našli policisté zakopanou v zemi až o devět let později.

Gongadze, syn Ukrajinky a gruzínského novináře a disidenta, proslul kritickými statěmi proti tehdejšímu ukrajinskému vedení, zejména prezidentovi Leonidu Kučmovi. O jeho podílu na Gongadzeho smrti se na Ukrajině dodnes spekuluje.

Gongadzeho vražda pobouřila celou zemi a byla jedním z faktorů, které vedly ke změně režimu v roce 2004. Nicméně Leonid Kučma se po posledních volbách vrátil znovu k moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám