Hlavní obsah

Šéfka evropské diplomacie se sešla se zástupci libyjské opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová se v úterý v Evropském parlamentu ve Štrasburku setkala se zástupci libyjských povstalců, kteří ustavili na východě své země národní radu. Podle agentury Reuters tak dala najevo zájem EU navázat kontakty s rebely.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

Do Štrasburku dorazili Mahmúd Džibríl, šéf krizového výboru Libyjské národní rady ustavené v baště povstalců v Benghází, a člen rady pověřený zahraničními vztahy Alí Isáví.

Ve středu by se měli zúčastnit seznamovacího setkání se členy parlamentu, aby jim přiblížili situaci v Libyi. Zástupci povstalců se mají také v příštích dnech setkat s několika ministry zemí EU. Konkrétně se hovoří o francouzském ministrovi zahraničí Alainu Juppém.

Džibríl dnes řekl poslancům, že nejlepší pomocí pro povstalce by bylo, kdyby EU uznala jejich radu jako "jediného legitimního zástupce libyjského lidu". Také se zasazoval o vyhlášení bezletové zóny nad Libyí, která by povstalce chránila před vládními letadly. Odmítavě se ale vyjádřil k zahraniční vojenské intervenci většího rozsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám