Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela organizátora zrušené deaflympiády

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie zadržela v sobotu večer Jaromíra Rudu, který měl na starosti organizaci olympiády sluchově postižených sportovců (deaflympiádu). Deaflympiáda musela být skandálně zrušena týden před slavnostním zahájením. Desítky sportovců odletěly ze Slovenska s nepořízenou.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské disciplíny se měly konat například ve skiareálu v Jasné.

Článek

Ruda byl zadržený na hraničním přejezdu do Maďarska. Policie potvrdila, že ve věci zrušené deaflympiády bylo zahájeno trestní řízení ve věci podvodu. Ruda měl zpronevěřit 1,7 miliónu eur (přes 40 miliónů Kč) určených na organizaci her.

Ruda způsobil mezinárodní blamáž a sportovci museli odcestovat domů. Někteří z nich to nesli velmi těžko. „Trénovali jsme čtyři roky. Pro naši generaci to byla poslední šance zúčastnit se deaflympiády,“ řekl jeden z ruských reprezentantů.

Na přípravu her měl Ruda celé čtyři roky. Sliboval, že vše bude v pořádku a barvu přiznal až týden před zahájením her. V dějišti her nebylo připraveno vůbec nic. Členové Mezinárodního deaflympijského výboru až na Slovensku zjistili, že něco není v pořádku a byli v šoku. „Něco takového se stalo poprvé v historii,“ uvedla ředitelka výboru Tiffany Granfors.

Deaflympijské hry měly být zahájeny 18. února 2011. S příslibem finančního zabezpečení zahájili loni v Kežmarku a Levoči rekonstrukci místních zimních stadionů. Peníze však nedorazily a z rozestavěných zimních stadionů jsou dnes jen torza. Lyžařské disciplíny se měly konat na Štrbském Plese a v Jasné. Deaflympiády se mělo zúčastnit 440 sportovců z 25 zemí světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám