Hlavní obsah

Atentátníkův e-mail četla švédská policie až dlouho po činu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Nehledě na zvýšený stupeň varování před možným teroristickým útokem, který platil od října, nechala švédská bezpečnostní policie Säpo e-mail, který jí krátce před činem zaslal údajný sebevražedný atentátník ve Stockholmu, ležet ve schránce svého poštovního systému asi pět hodin, napsala ve středu agentura APA.

Foto: Reuters

Záběr z místa atentátu ve Stockholmu

Článek

Zjistilo se také, že Säpo má v registru násilných islamistů podchyceno na 200 osob, zahynulý Taimour Abdulwahab Abdaly však mezi nimi nebyl. Vyplývá to podle APA z postupu vyšetřování.

Podezřelý atentátník zaslal v sobotu stejný e-mail jako policii také švédské tiskové agentuře TT. Stalo se tak asi deset minut před výbuchem dvou náloží v centru Stockholmu. Agentura se od 18:30 opakovaně snažila získat od Säpo potvrzení, že bezpečnostní policie mail rovněž obdržela. Poprvé to však policie potvrdila až po 22:00 deníku Aftonbladet, zatímco sami vyšetřovatelé případu se o existenci mailu dozvěděli až po 23. hodině, napsala APA. Mluvčí Säpo uvedla, že potvrzení o obdržení mailu bylo vydáno vzápětí poté, co se zjistilo jeho obdržení, dodává agentura.

Islamisté i mezi Švédy

V mailu tehdy ještě neidentifikovaný autor vyhrožoval švédské společnosti, že nyní "děti, dcery a ženy" Švédů budou muset umírat, protože země tolerovala zveřejnění karikatur proroka Mohameda, a z pomsty za to, že vyslala vojáky do mezinárodních sil v Afgánistánu.

Säpo má podchyceno asi 200 osob jako příslušníků islamistických organizací s násilnými sklony. Představují hrozbu jak pro jednotlivé osoby, tak organizace ve Švédsku. Mezi podchycenými jsou i ženy a konvertité z řad Švédů. Ti často pocházejí z "velmi tradičního švédského prostředí" a mají nebo měli nenápadná jména jako Andersson nebo Svensson.

Podle mluvčí Säpo Maleny Rembeové ale mezi nimi nebyl zřejmý atentátník ze soboty, v Iráku rozený švédský občan Taimour Abdulwahab Abdaly. Proto nebyl ani příležitostně sledován. Právě Abdaly se v sobotu na obchodní třídě v centu města sám zřejmě omylem předčasně odpálil. Explodovala jen část výbušnin, které měl, zahynul přitom jen atentátník, dva lidé byli zraněni. Podle vyšetřovatelů chtěl pachatel zřejmě nálož odpálit na stockholmském hlavním nádraží nebo v obchodním domě, kam se ale nedostal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám